Politika

Zorana Mihajlović: Ovo je igranje preko grbače Srbije, ako nam je Rusija prijatelj onda Lavrov nije trebalo da dolazi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/06/2022

-

21:53

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Najava posete ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova bila je veoma komplikovana za Srbiju. Ako su Srbija i Ruska Federacija zaista tako veliki prijatelji, onda Lavrov nije ni trebalo da dolazi u ovom trenutku. Mislim da je ovo igranje preko leđa i grbače Srbije i da je za nas dobro što Lavrov ne dolazi. Mi treba da razmišljamo o našem putu dalje, naš put jeste ka Evropskoj uniji, izjavila je za Euronews Srbija ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. 

Mihajlović kaže da je Srbija od Rusije dosta zavisna od 2008. godine, kada je NIS prodat ruskom Gaspromu.

"Tog trenutka u našem energetskom miksu mi smo imali 25 odsto naše srpske nafte, a 75 odsto smo uvozili. Kada bismo u ovom trenutku imali 25 ili više odsto naše nafte, zamislite koliko bi Srbiji bilo jednostavnije", kaže Mihajlović. 

Sada imamo novi paket sankcija EU koji se održava i na Srbiju, koja trenutno šestinu nafte uvozi iz Rusije.

"Jedini uvoznik sirove nafte u našoj državi je NIS. Jedini put kojim dolazi nafta jeste Janaf. Prethodne godine, mnogo više je bilo svake druge nafte osim ruske nafte kroz taj Janaf. Kako je počeo rat u Ukrajini, Rusija je počela da snižava cene nafte, i naravno, što je sasvim razumljivo, NIS je počeo da nabavlja veće količine od ruske strane. Tu će sad stvari morati da se promene. Oni će morati potpuno da krenu da nabavljaju drugu naftu", kaže ministarka rudarstva i energetike.

Na činjenicu da će sve to dodatno da košta, kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao, oko 600 miliona evra do kraja godine, Mihajlović ističe da "kada je u pitanju energetstka kriza, ili energetski rat, onda je osnovno pitanje za svaku državu da ima dovoljno, pa tek onda koliko to košta".

Kada je reč o gasu, Srbija je napravila dogovor sa Mađarskom koja planira da ustupi deo svojih skladišnih kapaciteta koji će zapravo biti i veći od kapaciteta Banatskog Dvora ili nekih 500 miliona kubika.

"Mi imamo podzemno skladište, Banatski dvor, gde smo manjinski vlasnik. Na današnji dan imamo već rezerve za 34 dana, maksimum je 45 dana. Ruski deo, koje je njihovo vlasništvo, oni imaju za 20-ak dana rezerve, ali mi nemamo pravo preče kupovine, tako da ako ruska strana odluči da taj gas proda na tržištu a ne nama, ima apsolutno pravo. Za nas je sigurno tih 45 dana u Banatskom dvoru. Puno se razgovaralo o proširenju kapaciteta, ali nikada se nije desilo. Mi sada planirmo, i radi se dokumentacija za novo skladište u Srbiji, ne neko koje se iznajmljuje sa strane".

Predsednik Vučić je rekao da Srbija nije dobila dozvolu od ruske strane da gradi skladište gasa u Itebeju. Na pitanje zašto je potrebna dozvola za izgradnju skladišta u našoj zemlji, Mihajlović kaže da kada smo napravili taj "tako pogrešan ugovor 2008. godine i prodali NIS, prodali smo i naftna i gasna polja".  

"Nije baš da nismo imali ništa, imali smo nafte. Onog trenutka kada smo to prodali Gasprom je postao većinski vlasnik svega. To takođe pokazuje prijateljski odnos. Srbija je do sada stvarno mogla da izgradi Itebej, za izgradnju treba blizu 100 miliona evra što za državu, u odnosu na celu situaciju, ne predstavlja toliki problem, koliki to što je potrebno odobrenje", objašnjava Mihajlović. 

"Energetika je šest godina spavala"

Ministarka energetike je rekla da ćemo do kraja godine sigurno potrošiti milijardu evra samo na uvoz električne energije, ali da će tokom zime 2023/2024. Srbija imati 100 odsto proizvodnje  unutar zemlje, da ništa ne uvozimo, a i da možemo da razmišljamo o izvozu.  Ministarka je izjavila i da smo se "opekli kao država i kao narod, zato što godinama nije ulagano u "Elektroprivredu Srbije", pre svega u kopove i da zbog toga danas nikako ne možemo da dostignemo te količine koje su nam potrebne.

Euronews/Printscreen

 

Ona je dodala da je energetika u Srbiji šest godina spavala dok se svet razvijao i da nas to sad košta, jer je energetska kriza toliko jaka i velika i da je nemoguće završiti sve za godinu dana, kada pre toga pustite nešto šest godina, da zaraste i da se ne radi na tome.

Mihajlović je dodala da je uz uvoz struje, mnogo novca potrošeno i na kupovinu gasa, zato što smo ga uvozili po maltene tržišnim cenama od decembra.

"Činimo sve da imamo dovoljno električne energije, onoliko koliko nam je potrebno. Ne samo sad nego i u zimskim mesecima kada je potrošnja i te kako povećana. Činjenica je da ćemo struju uvoziti. Nažalost, sada svakoga dana negde uvozimo gotovo 12, 15 ili 16 odsto od naše potrošnje, koja nije velika zato što je leto, iako klime još nisu krenule baš da rade", rekla je Mihajlović.

Kada smo imali ozbiljne probleme iz Elektroprivrede Srbije su stizala uveravanja ka vladi, a onda iz vlade prema građanima, da je sve u redu, a onda se desio kolaps, a ministarka energetike kaže da su stvari sada drugačije i da duboko veruje da nikad više ne može da se desi ono što se desilo 11. decembra prošle godine, "zato što smo sada potpuno drugačije uradili neke stvari".

"To nije normalno, ako imate javna i državna preduzeća, zna se šta su obaveze rukovodstva, kakvi izveštaji moraju da budu i šta se radi na terenu. Ne može ministar da vam gleda koliko imate ili nemate tona uglja, to je njihov posao", rekla je Mihajlović.

Ona je napomenula da oko 150 miliona evra EPS ulaže da bi kopovi koji se sada otvaraju sledeće godine dostigli onaj nivo proizvodnje koji je potreban.

"Pričamo i o "Radljevu" i o "Polju E" a neka druga dva kopa treba da se ugase. Prema tome, moramo da imamo dovoljnu proizvodnju. Što se tiče informisanja, stvar je sada u redu, što se tiče ulaganja ništa ne može odjednom", poručila je ministarka.

Ona je rekla da je neophodno da struja poskupi, da je EPS pravio razne proračune, ali da Ministarstvo finansija, mora da se izjasni kada će to da bude i koji su procenti u pitanju.

Važna i interkonekcija sa Hrvatskom

Ministarka je ponovila i da se očekuje da će Srbija biti priključena na interkonekciju Niš-Dimitrovgrad u septrembru 2023. i dodala da se sa Azerbejdžanom razgovara o zakupu na 1,5 milijardi metara kubnih - "ostatak, 0,3 gledamo da bude TNG iz Grčke".

"Sigurno 1,8 milijardi metara kubnih možemo da imamo od drugog dobavljača. Ako je naša potrošnja za celu godinu blizu tri milijarde, mi ćemo svakako morati da crpimo gas još neko vreme od Ruske Federacije", rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da je za Srbiju mnogo bitno da radimo dalje interkonekcije i da moramo da je izgradimo i sa Hrvatskom zato što oni povećavaju kapacitete svog skladišta TNG na Krku.

"To dalje znači da Srbija može i kroz taj prolaz da dobija TNG, a može da bude i tranzit za Rumuniju. I njima, takođe, trebaju dodatne količine gasa. Jako je važno da se povežemo sa susedima, jer je to neka vrsta gasne mreže koja će nam obezbediti dodatnu stabilnost.

Da li će Zorana Mihajlović biti ministarka u novoj vladi?

Zorana MIhajlović je govorila i o aktuelnoj političkoj situaciji. Na pitanje da li će ponovo biti ministarka u novoj vladi rekla je da će razgovori o tome započeti kada se formira parlament.  

"Mislim da ima još puno vode da prođe do nove vlade. Videćemo, neki bi da me nema, neki bi da me ima. Ja mislim da treba razgovarati sa onim koji vladu bude pravio a to je pre svega predsednik”. rekal je Mihajlović. 

Upitana da li ima podršku unutar Srpske napredne stranke, navela je da se imena ministara pre svega govore na sednici Predsedništva i Glavnog odbora.  

"Tada imamo glasanje, i to su prilike da se kaže da li neko nekoga hoće ili neće da vidi. Sve druge priče su intrige koje dospu u razne medije gde se ljudi svađaju. Ne dopada mi se taj način, ja tako ne funkcionišem ali to je naša realnost", navela je.  

Osvrnula se i na nedavne kritike od strane premijerke Brnabić zbog intervjua za Novu: "Ja mislim da nisam napravila nijednu grešku. Energetika nije partijska stvar".

Ponovo govoreći o ministarskom mestu, navela je da prvo mora da vidi da li je to nešto što ona hoće, a isto tako da li to žele oni koji to određuju. 

"Mene najviše napada politička partija čiji sam ja član od 2010. godine. Često me pitaju zašto to trpim. Ja sam nekako naučena da su rad i rezultati broj jedan i da to uvek dođe na pravo mesto kada je potrebno. Naravno da nije tako, uvek postoji taj drugi deo, ali ja taj drugi deo suštinski nemam i videćemo. Ne mogu da odgovorim na pitanje da li je sledeća vlada mesto u kom želim sebe da vidim, jer ne znam kako će izgledati sledeća vlada i ne znam šta je tačno cilj nove vlade", istakla je Zorana MIhajlović.  

Preporuka za vas

Komentari (1)

Srbija