Biznis vesti

Mihajlović za Euronews Srbija: Struja neće poskupeti ove godine, Srbija će imati dovoljno energenata

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/04/2022

-

15:41

Mihajlović za Euronews Srbija: Struja neće poskupeti ove godine, Srbija će imati dovoljno energenata
Mihajlović za Euronews Srbija: Struja neće poskupeti ove godine, Srbija će imati dovoljno energenata - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da struja u Srbiji ove godine neće poskupeti, da će Srbija imati dovoljno energenata, ali da je otvoreno pitanje po kojoj će ceni nabavljati gas.

Mihajlović je za Euronews Srbija rekla da  zbog krize koja postoji u Evropi, EPS ne planira poskupljenje struje za domaćinstva i privredu u ovoj godini. Srbija će, navela je, imati dovoljno energenata - nafte, naftnih derivata, gasa i struje, ali je izvesno da cena gasa neće ostati kao do sada.

"Neće biti problema u smislu snabdevanja, obezbedićemo mi svega dovoljno. Vi kada govorite o zimi morate da znate da mi cele godine radimo da bi ta zima bila dočekana kako treba. To znači količinski, da imamo sve što nam treba, dovoljno nafte, naftnih derivata, gasa, struje. Ali da li će ta cena gasa da ostane na 270 (evra), ja nisam sigurna", rekla je Mihajlović.

Ona je podsetila da se evropsko i svetsko tržište suočava s tektonskim poremećajima.

"Cene koje su bile 170 dolara na 1.000 metara kubnih sada su preko 1.500 dolara na hiljadu metara kubnih. Dakle mi tek počinjemo da pregovaramo novi naš ugovor sa Ruskom Federacijom", rekla je Mihajlović.

Sadašnji ugovor Srbije s Ruskom Federacijom, kako je podsetila, ističe u maju.

"Ozbiljno je pitanje koja je cena koju možemo da očekujemo, ona ne može da bude 270, to je sigurno. Ona će sirugno biti viša, ali niko sada nije u stanju da projektuje tu visinu. Pitanje je zaista, ako govorimo o gasu koja je ta cena", navela je Mihajlović.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je u emisiji koja će biti emitovana večeras od 21:15 h na programu Euronews Srbija govorila i o preliminarnom izveštaju o pogibiji rudara u rudniku Soko, visini štete nastale prošlogodišnjom havarijom u EPS-u, vlasničkoj strukturi NIS-a, ali i pregovorima sa Rusijom oko novog gasnog aranžmana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis