Biznis vesti

Mekdonalds plaća milijardu evra zbog izbegavanja poreza

Komentari

Autor: FoNet

16/06/2022

-

19:22

Mekdonalds plaća milijardu evra zbog izbegavanja poreza
Restoran brze hrane "Mekdonalds" - Copyright Tanjug/AP/Alastair Grant

veličina teksta

Aa Aa

Američki gigant brze hrane Mekdonalds platiće više od milijardu evra za rešavanje spora sa francuskim vlastima zbog izbegavanja plaćanja poreza, prenosi danas Politiko.

Predsednik pariskog tribunala u četvrtak je potvrdio sporazum između Mekdonaldsa i francuskih poreskih vlasti prema kojem će američki lanac restorana platiti 737 miliona evra neplaćenih poreza i 508 miliona evra kazne, saopštio je danas portparol francuskog generalnog direktorata za javne finansije.

Ovo je najveći iznos ikada plaćen francuskoj administraciji u poreskom slučaju, saopštile su francuske vlasti, dodajući da sporazum pokriva neplaćene poreze između 2009. i 2020. godine.

Mekdonalds je bio na udaru kritika zbog smanjenja iznosa dobiti oporezovane u Francuskoj, jer je deo dobiti iz francuskih podružnic iznosio u sedište u Luksemburgu. Francuski finansijski tužilac pokrenuo je istragu o poreskoj praksi Mekdonaldsa 2016. godine posle žalbe zaposlenih u tom američkom lancu, koje je zastupala advokat Eva Žoli, bivša poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih.

Vlasti EU dovodile su u pitanje i poreske aranžmane Mekdonaldsa sa Luksemburgom, ali posle trogodišnje istrage, Evropska komisija je 2018. godine zaključila da gigant nije imao koristi od poreskog tretmana iz Luksemburga.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis