Biznis vesti

Francuski ministar finansija: Teško do sporazuma EU o porezu na dobit

Komentari

Autor: Tanjug

17/06/2022

-

14:10

Francuski ministar finansija: Teško do sporazuma EU o porezu na dobit
Francuski ministar finansija: Teško do sporazuma EU o porezu na dobit - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer poručio je da će pokušati da ubedi skeptične države u Evropskoj uniji da se saglase sa sporazumom o porezu na dobit na današnjem sastanku u Luksemburgu, ali je priznao da je postizanje dogovora "veoma teško".

Evropski zvaničnici kažu da se očekivalo da sporazum EU bude postignut danas nakon što je Poljska odustala od protivljenja uvođenju minimalnog korporativnog poreza od 15 odsto za velike multinacionalne kompanije, ali se u poslednjem trenutku Mađarska pojavila kao prepreka, prenosi Rojters.

Pregovori EU imaju za cilj da se globalna reforma korporativnog oporezivanja, o kojoj je prošlog oktobra postiglo dogovor skoro 140 zemalja sveta, pretoči u zakon.

Le Mer je poreski sporazum postavio kao jedan od prioritetnih ciljeva šestomesečnog francuskog predsedavanja EU, koje se završava za dve nedelje, ali je priznao da su se pojavile političke prepreke.

"Još uvek se nadamo da ćemo danas postići dogovor, ali je to veoma teško", rekao je on novinarima uoči sastanka ministara finansija EU.

Francuski ministar je odbio da direktno komentariše stav Mađarske, ali je podvukao da su sva tehnička pitanja odavno rešena, što ukazuje na to da je zastoj izazvan političkim razlozima, dodaje britanska agencija.

Poljska i Mađarska bile su u sukobu s Evropskom komisijom, koja im je obustavila isplatu sredstava iz fonda za oporavak posle pandemije zbog pitanja oko vladavine prava u tim zemljama i drugim vrednostima EU.

Početkom juna, Komisija je odobrila isplatu novca Poljskoj, dok su sredstva EU za oporavak Mađarske i dalje zamrznuta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis