Evropa

Razotkriven sistem utaje poreza u Poljskoj - osnivali lažne kompanije koje su davale fiktivne fakture za povraćaj PDV-a

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2022

-

11:34

Razotkriven sistem utaje poreza u Poljskoj - osnivali lažne kompanije koje su davale fiktivne fakture za povraćaj PDV-a
Poljska policija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Centralni istražni biro poljske policije, uz podršku španske Civilne garde i Evropola, razotkrio je sofisticirani sistem utaje poreza koja je poljskom državnom budžetu prouzrokovao gubitak poreza veći od 34 miliona evra.

Ukupno 10 osoba je uhapšeno zbog umešanosti u ove prevare sa porezom na dodatu vrednost (PDV), a policijske akcije obavljene su istovremeno 26. maja u Španiji i Poljskoj, saopštio je danas Evropol.

Prema saopštenju, na španskim Kanarskim ostrvima uhapšeno je ukupno sedam osoba iz istočne Evrope, a još tri člana ove bande uhapšena su istog dana u Poljskoj u regionu Slaska i u blizini grada Lođa.

Policija je takođe zaplenila više od osam miliona evra u gotovini i robi, uključujući nekretnine i luksuzna vozila. Ova međunarodna policijska akcija bila je usmerena na istočnoevropsku organizovanu kriminalnu grupu koja je koristila sofisticiranu infrastrukturu kako bi olakšala utaju poreza, saopštio je Evropol.

Kako se navodi, oni su osnivali lažne kompanije koje su davale fiktivne fakture i dokumentaciju za povraćaj neopravdanog PDV-a.

Kao rezultat međunarodne policijske koordinacije koju je omogućio Evropol, begunci su ušli u trag pripadnicima organizacije u Španiji, gde su bili prikriveni među turistima koji su posetili Kanarska ostrva, a svi oni su uhapšeni po evropskim nalozima za hapšenje koje su izdale poljske pravosudne vlasti i sada čekaju ekstradiciju Poljskoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa