Aktuelno

Deset osoba uhapšeno zbog pranja novca i utaje poreza: Fiktivnim poslovima oštetili budžet za gotovo 43 miliona

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/05/2022

-

18:06

Deset osoba uhapšeno zbog pranja novca i utaje poreza: Fiktivnim poslovima oštetili budžet za gotovo 43 miliona
Policija - Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, UKP, Odeljenja za borbu protiv korupcije u nastavku akcije na suzbijanju korupcije, uhapsili su deset osoba zbog postojanja osnova sumnje da sa su izvršile krivična dela pranje novca, poreska utaja i poreska prevara, dok će protiv dve osobe biti podnete krivične prijave u redovnom postupku.

Akcija je izvedena u saradnji sa Poreskom policijom Poreske uprave Ministarstva finansija i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, a uhapšeni se sumnjiče da su novac koji je stečen fiktivnim poslovanjem sa računa firmi prenosili na privatne račune da bi izbegli plaćanje poreza i taj način oštetili budžet Srbije za 42.862.165 dinara.

Uhapšeni su J. S. (65), odgovorno lice knjigovodstvene agencije "Lider finansije" iz Negotina, D.S. (25), odgovorno lice DOO "Deostil" iz Negotina, M.S. (27), odgovorno lice knjigovodstvene agencije "Lider group 2021" iz Negotina, M. P. (29) zaposlena u knjigovodstvenoj agenciji "Lider group 2021" iz Negotina, M. R. (57) iz Čeneja, odgovorno lice DOO "Mis sistem".

Među uhapšenima su i G. M. (54) iz Beograda, rukovodilac jedne službe u ISGS Beograd II DOO Beograd, S. M. (58) iz Beograda, faktički rukovodilac u DOO "Eksperteam&Consulting", B. M. (73) iz Negotina, odgovorno lice omladinske zadruge "Elan tim", S. T. (39), odgovorno lice "Plus elan" DOO Negotin i Z.M. (62) zaposlen u PR "Inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje JAMAKS" Niš.

Protiv šezdesetpetogodišnjeg muškarca i sedemdesetdvogodišnjeg muškarca biti podneta krivične prijave u redovnom postupku.

Osumnjičeni J. S., D.S. i M. S. su u periodu od 2020. godine do trenutka hapšenja, omogućili M.R. i B. M. da izvrše prenos novca koji su prethodno nabavili fiktivnim poslovanjem sa G.M. i S.M .

Sumnja se da su taj novac preneli na ručune firmi DOO "Deostil", "Elan tim" i PR "Inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje JAMAKS" i preko knjigovodstvene agencije "Lider finansije" u vlasništvu J.S.

J.S. se tereti da je sa odgovornim licima navedenih negotinskih firmi, novac sa računa tih firmi prenela na njihove privatne račune, kao i na račun M.P, zaposlene u knjigovodstvenoj agenciji "Lider group" 2021.

Ovako gotov novac su, kako se sumnja, izvukli sa poslovnih računa kako bi izbegli da plaćaju porez i na ovaj način oštetili budžet Srbije za skoro 43 milona dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivične prijave biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Nišu, dok je osumnjičena M.P. već sprovedena u ovo tužilaštvo.

Komentari (0)

Srbija