Biznis vesti

Vlada Srbije i kompanija Fijat garantuju uslove radnicima

Komentari

Autor: Tanjug

18/06/2022

-

11:59

Vlada Srbije i kompanija Fijat garantuju uslove radnicima
Euronews/Dušan Hadži Nikolić - Copyright Euronews/Dušan Hadži Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije i kompanija Fijat automobili Srbija (FCA) potvrdili su danas ono što je već dogovoreno tokom prethodnih razgovora u vezi sa fazom transformacije fabrike FCA Srbija u Kragujevcu, a to je da će, pre svega u tom procesu, biti zaštićene ranjive kategorije i žene i da će garantovati radna mesta onima koji se odluče za rad u inostranstvu.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju Vlade Srbije i FCA Srbija, potvrđeno je obavezivanje Stellantis-a da će garantovati radna mesta zaposlenima FCA Srbija koji će provesti jedan period u inostranstvu nakon što se vrate u Srbiju, kao i da isti uslovi za rad u inostranstvu kao za FCA Srbija važe i za FCA Plastiku, Slobodnu zonu FAS, FAS Akademiju.

U saopštenju se navodi da su u zaštićene ranjive kategorije i žene spadaju: žene na trudničkom ili porodiljskom odsustvu. majke sa decom kojoj je potrebna posebna briga, samohrani roditelji maloletne dece (udovci/udovice), majke sa decom do 5 godina, žene u procesu vantelesne oplodnje i osobe sa teškim invaliditetom.

Što se tiče plana transformacije, Stellantis je unapredio program koji se tiče rada u inostranstvu (tokom perioda od 18 do 24 meseca) tako da će bonus za podršku zaposlenima za rad u inostranstvu biti isplaćen u dve rate, veći deo iznosa pre polaska, a niži po povratku u Srbiju.

Na primer, radnici koji se odluče za Slovačku primiće 11.000 unapred, a bonus od 6.000 evra biće im isplaćeno kada se vrate u Srbiju.

Vlada Srbije i FCA Srbija navode da će omogućiti zaposlenima da imaju bar tri perioda pauze tokom godine kako bi mogli da se vrate u Srbiju, kao i da će omogućavati da se zaposleni i njihove porodice periodično sastaju, organizovanjem redovnih autobuskih linija iz Kragujevca ka fabrikama u inostranstvu.

Vlada Republike Srbije i Stellantis sada zaista veruju da je paket za rad u inostranstvu izrađen tako da podrži zaposlene FCA Srbije, obezbeđujući sprovođenje novog projekta, unapređenjem njihovih profesionalnih veština i sticanjem važnog iskustva za podršku novom pokretanju proizvodnje u Srbiji.

„Za Vladu Republike Srbije bilo je veoma važno da ukloni sve nedoumice kada su u pitanju uslovi programa. Stellantis je potvrdio da će poštovati ono što smo tražili od njih kada su u pitanju zaštićene kategorije kao što su trudnice, žene sa decom mlađom od 5 godina, osobe sa invaliditetom, žene u procesu vantelesne oplodnje. Na današnjem sastanku smo to ponovo potvrdili. Ovo je veoma važan projekat za našu državu", rekla je premijerka Ana Brnabić.

Globalni direktor proizvodnje u Stellantis-u Arno Debef (Arnaud Debeouf) i direktorka globalne korporativne kancelarije Stellantis-a i direktorka FCA Srbija Silvia Vernetti Blina zajedno su izjavili: "Srbija će igrati ključnu ulogu u sprovođenju strateškog plana „Dare Forward 2030" kompanije Stellantis i to je jasna dugoročna posvećenost ovoj državi."

Kako se navodi, dve strane očekuju veliko interesovanje zaposlenih da pristupe ponudi za rad u inostranstvu do ponedeljka, kada će se proces prijavljivanja okončati.

Stellantis poziva sve radnike da se prijave za ovaj program, koji će im omogućiti profesionalni razvoj za rad na električnim automobilima. Želimo da radnici u Srbiji znaju da ozbiljno računamo na njih, da su oni ti koji će proizvoditi novi model električnog automobila koji će se praviti u Kragujevcu i da su oni važan deo velike Stellantis porodice, navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis