Privreda

Novi sastanak u Vladi sa radnicima Fijata - ističe rok za zaposlene koji žele da se prijave za posao u inostranstvu

Komentari

Autor: Tanjug

15/06/2022

-

10:57

Novi sastanak u Vladi sa radnicima Fijata - ističe rok za zaposlene koji žele da se prijave za posao u inostranstvu
Radnici Fijata u Kragujevcu protestuju ispred fabričke kapije - Copyright Tanjug/Nebojša Raus

veličina teksta

Aa Aa

Dobrovoljno prijavljivanje zaposlenih u fabrici Fijat Srbija u Kragujevcu za rad u fabrikama Stelantis grupe čiji je Fijat deo u inostranstvu završava se danas, a predstavnik zaposlenih koji nisu članovi sindikata u pregovaračkom timu Ðorđe Milojević kaže da će tim povodom biti održan novi sastanak u vladi, koji počinje u 12.30 sati.

Prema dogovoru Stelantisa, premijerke Ane Brnabić i predstavnika zaposlenih, svi koji se prijave da naredne dve godine provedu na radu u auto-industriji u Slovačkoj, Češkoj, Italiji i Nemačkoj moći će da zadrže radno mesto u kragujevačkoj fabrici.

Predstavnik zaposlenih koji nisu članovi sindikata u pregovaračkom timu Ðorđe Milojević rekao je za Tanjug da nije poznato koliko se zaposlenih prijavilo za rad u inostranstvu. Dodao je da će taj podatak biti iznet na današnjem sastanku sa predstavnicima Vlade Srbije u Beogradu.

Milojević je dodao da će teme sastanka biti visina otpremnine za one koji odluče da napuste Fijat Srbiju i mogućnost njihovog zapošljavanja u drugim kragujevačkim preduzećima.

Napomenuo je da će biti pokrenuto i pitanje osetljivih kategorija radnika koji nisu obuhvaćeni dogovorom s vladom i poslodavcem po kome sigurno ostaju na poslu.

Po tom dogovoru posao u kragujevačkoj fabrici automobila će sigurno zadržati 500 zaposlenih koji spadaju u kategorije trudnice, porodilje i invalidi treće i četvrte kategorije.

Milojević je rekao da su sindikati tražili da se spisak proširi invalidima prve kategorije, zaposlenima koji su obuhvaćeni programom vantelesne oplodnje, tako da bar jedan od budućih roditelja zadrži posao, samohrani roditelji i radnici koji su imali teže popvrede na radu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis