Privreda

Sindikat Fijata posle sastanka sa premijerkom: Svi koji odu na rad u inostranstvo imaće zagarantovan posao u Kragujevcu

Komentari

Autor: Teodora Vasiljević

03/06/2022

-

13:08

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici sindikata Fijata izjavili su posle dvosatnog sastanka sa premijerkom Anom Brnabić u zgradi Vlade Srbije, da je došlo do pomaka u razgovorima, jer će svi koji odu u inostranstvo da rade u drugim Fijatovim fabrikama imati garantovan posao na budućoj liniji za proizvodnju električnog modela u Kragujevcu. Oni su naveli da je 500 radnika, definitivno višak, a odbili su da govore o visini otpremnina iako su potvrdili da je i o tome bilo reči na sastanku. 

Sindikalni predstavnici su rekli da su dobili uveravanje od premijerke da je Stelantis spreman da koriguje svoju ponudu. Očekuju da premijerka nastavi razgovore sa Stelantisom o visini otpremnina i da početkom nedelje ona dođe u Kragujevac. Predstavnici radnika su rekli i da imaju uveravanja da rukovodstvo Fijata neće pozivati radnike da se izjašnjavaju o svojoj odluci do 20. juna. Oni su rekli i da su svesni da su pregovori teški i da će za sada odložiti proteste.

"Imali smo napredak u pregovorima u odnosu na prošli put kada smo bili u ponedeljak. Za sve kolege koji bi se izjasnili da rade u inostranstvu kompanija njima svima garantuje po povratku u matičnu kompaniju pisano da će biti na novoj električnoj platformi koja se bude instalirala.  Kao sindikati smo dali određene predloge za poboljšanje socijalnog programa  gde će Vlada Srbije na čelu sa premijerkom narednih dana sa kompanijom ispregovarati.", rekao je Saša Đorđević iz Samostalnog sindikata Fijata.

Igor Anđić je rekao da je razgovor bio konstruktivan i da se vidi da ima razumevanja od strane države da se ovaj problem reši.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

"Mi smo preneli naše stavove radnika i opet je glavni problem odlazak na dve godine u inostranstvo. Preneli smo premijerki da to niko ne može da prihvati. Nastavljamo pregovore dalje. Dali smo neke ideje za rešenje. Očekujemo da država i Stelantis izažu sa konkretnim rešenjima koja će biti prikazana u pisanoj formi, da se ne bismo igrali gluvih telefona", poručio je Anđić..

Da je napravljen pomak u pregovorima potvrdio je i Zoran Miljković iz Samostalnog sindikata Fijat plastika, ali je dodao da su ti pomaci u određenim stavkama solidni, a u nekima ne.

"Ovo je daleko i od dobrog i od konačnog rešenja. Vlada Srbije će da nastavi po hitnom postupku pregovore sa Stelantisom i premijerka je definitivno obećala da će narednih dana doći u Kragujevac da definišemo osnovnu platformu koja će na kraju biti na tom stolu. Najbitnije je da što manje ljudi ostane bez posla, a da i oni kojim a se to desi, dobiju neke otpremnine koje će biti dostaojanstvene", rekao je Miljković.

On je dodao da još ništa definitivno i konačno ne mogu da kažu, ali da su dobili uveravanja da radnici Fijata neće biti pozivani do 20. juna na nikakva izjašnjavanja, a da sindikati u tom periodu imaju vremena da se dogovore definitivno oko konačnih odredbi.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

"Posle toga, kada bude pripremljena ta platforma, mi sindikati i radnici donećemo konačnu odluke šta i kako dalje", rekao je Miljković.

U kragujevačkom Fijatu od 2.016 radnika, njih 1.541 je proglašen viškom. Ponuđen im je odlazak u inostranstvo na dve godine ili isplata otpremnina.

Zahtevi radnika u 4 tačke

Podsetimo, sindikati traže da upućivanje na rad u inostranstvo bude isključivo u skladu sa zakonom Srbije i da se radnicima koji se odluče za ovu opciju garantuje posao nakon povratka. Insistiraju i da ta obaveza bude sadržana u ugovoru o upućivanju, uz obavezan princip dobrovoljnosti.

Za radnike koji se dobrovoljno izjasne za prihvatanje programa rešavanja viška zaposlenih, traže da  otpremnine budu definisanje najmanje u iznosu koji je isplaćivan prilikom gašenja treće smene u Fijatu u Kragujevcu. Kako Euronews Srbija nezvanično saznaje, to je bio iznos od oko 1.000 evra po godini staža, dok je rukovodstvo sada ponudilo onima koji žele da napuste firmu oko 400 evra po godini staža.

Sindikati ne odustaju od opcije da za radnike koji se izjasne da žele da ostanu u radnom odnosu u Fijatu, Stelantis grupa da to i omogući, uz garantovanje isplate naknade zarade najmanje u visini minimalne zarade, što bi bilo oko 35. 400 dinara. Traže i da, ukoliko se ukaže potreba za dodatnom obukom radi osposobljavanja na poslovima izrade električnih vozila, da im se obezbede sva prava koja prate ovaj vid profesionalnog usavršavanja u skladu sa zakonom Srbije.

Kao četvrti zahtev navedeno je da upućivanje na rad kod drugog poslodavca na teritoriji Grada Kragujevca, mora biti uz uvažavanje principa dobrovoljnosti za opredeljivanje zaposlenih za ovu opciju i uz zadržavanje prava ne manjih od onih koje imaju radnici u Stelantisu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis