Privreda

Sindikati Fijata posle sastanka u Vladi Srbije: Sutra neće biti protesta, socijalni program "zamrznut" do 10. juna

Komentari

Autor: A. Mihaljčić / Z. Radović

30/05/2022

-

16:29

Sindikati Fijata posle sastanka u Vladi Srbije: Sutra neće biti protesta, socijalni program "zamrznut" do 10. juna
Sindikati Fijata posle sastanka u Vladi Srbije: Sutra neće biti protesta, socijalni program "zamrznut" do 10. juna - Copyright FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Posle sastanka sa premijerkom Anom Brnabić, predstavnici sindikata i radnika Fijata rekli su da je danas dogovoreno da se socijalni program "zamrzava" do 10. juna, do kada bi trebalo da se postigne dogovor o sudbini zaposlenih u kragujevačkoj fabrici.

Predsednik saveza samostalnih sindikata Saša Đorđević je posle sastanka koji je trajao oko dva sata, rekao da sutra neće biti ranije najavljenih prostesta u Kragujevcu, te da su sindikati preuzeli obavezu da u roku od 48 sati pošalju jedinstveni predlog Vladi Srbije. Najavili su i da će naredni pregovori sa predstavnicima Vlade Srbije biti održani u Kragujevcu.

Zoran Miljković, iz Samostalnog sindikata Fijat plastika je rekao da su pregovori bili izuzetno teški.

"Direktno smo dogovorili sa premijerkom i sa ministarkama da se ucenjivački socijalni program koji je kompanije Stelantis ponudila radnicima "zamrzava" do 10. juna. Mi ćemo u narednih 48 sati predati naš predlog rešenja Vladi Srbije. Odmah posle toga očekujemo novi sastanak i da sednemo da se dogovorimo. Jedinstveni stav svih sindikata i radnika koji su bili kod premijerke je da nijedan radnik ne može da dobije otkaz bez svoje volje. Može socijalni program samo na dobrovoljnoj bazi. Sve mimo toga vodi nas u proteste i na ulicu", rekao je Miljković.

FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

 

Saša Đorđević iz Samostalnog sindikata Fijata je rekao da je posle razgovora u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić i resornim ministrima, dogovor da se iznađe što hitnije, u narednih nekoliko dana rešenje za zaposlene u Stelantisu i kooperantskim firmama koji su na spiskovima viška zaposlenih.

"U narednih nekoliko dana će se i Vlada Srbije uključiti sa svoje strane u rešavanje problema i imaćemo ponovo susrete i predloge za rešavanje", rekao je Đorđević.

Predstavnik radnika Đorđe Milojević je rekao da predstavnici države, radnika i rukovodstvo fabrike moraju da se dogovore o visini otpremnine za odlazak, jer se zaposleni ne slažu sa otpremninom koju je ponudilo rukovodstvo.

Radnici traže veće otpremnine

"To je oko 4.000 evra po radniku za deset godina rada u Fijatu. Tražimo veće otpremnine i da mi koji hoćemo da radimo, da ostanemo u fabrici i da radimo, a na koji način će to biti, to moramo da se dogovorimo sa rukovodstvom fabrike i sa državom. Idemo u pregovore i nadamo se najboljem", rekao je Milojević.

Sindikalci i ostali predstavnici radnika su poručili da nisu odustali od zahteva da, oni koji žele, i dalje ostanu zaposleni i da dobijaju 65 odsto zarade, dok čekaju novi model. Kažu da ne prihvataju da odlaze u druge fabrike da rade pod postojećim uslovima.

Euronews/Ana Mihaljčić

 

Menadžment kompanije Fijat je prošle nedelje obavestio predstavnike sindikata da je od 2.016 zaposlenih 1.541 radnik višak i da će zaposlenima biti ponuđene samo dve mogućnosti - da odu da rade u inostranstvu dve godine ili da napuste fabriku uz socijalni program.

Sastanku u zgradi vlade prisustvuovale su i ministarka za rad Darija Kisić, ministarka privrede Anđelka Atansković, predstavnici Ministarstva finansija i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Samostalni sindikat FAS saopštio je ranije da je protest radnika Fijata, koji je bio zakazan za 26. maj, odložen zbog poziva gradonačelnika tog grada da zajedno sa njim danas predstavnici sindikata dođu na pregovore kod predsednice vlade o budućnosti radnika Fijata. Na pregovorima učestvuju i tri sindikata koja deluju u kompaniji, kao i zainteresovana grupa radnika.

"Tražimo da se država ne ponaša kao medijator, već kao suvlasnik u kompaniji, u koju ulaže svoj novac i da shodno tome zaštiti radnike, odnosno svoje građane", naveli su iz sindikata.

Vučić: Za deo radnika posao u novoj fabrici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da će država za deo radnika Fijata u Kragujevcu koje bude otpustio Stelantis ili sami napuste posao, jer su nezadovoljni ponuđenim uslovima, obezbediti posao u novoj nemačkoj kompaniji u tom gradu.

Na pitanje novinara šta će biti sa radnicima Fijata u Kragujevcu, Vučić je rekao da treba imati u vidu da ne živimo u eri socijalističkog samoupravljanja i da država više ne upravlja Fijatom u Kragujevcu, kao ni Fijat, već konzorcijum Stelantis, u kome je i Fijat jedan deo.

Tanjug/Nebojša Raus

 

Vučić je istakao da Stelantis donosi poslovne odluke i da je dobro što žele da prave električni automobil u Kragujevcu, zbog čega će i Kragujevac imati više novca i radnici značajno veće plate.

"Mi ćemo gledati da svim radnicima koji budu time nezadovoljni ili ako oni (Stelantis) hoće 200, 300 ili 400 ljudi da otpusti, da tim ljudima obezbedimo dodatni posao pošto dovodimo jednu novu nemačku kompaniju u Kragujevac", istakao je Vučić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis