Biznis vesti

Ministarka: Socijalni program u Fijatu će biti sproveden po zakonu i uz uključivanje Nacionalne službe za zapošljavanje

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2022

-

15:46

Ministarka: Socijalni program u Fijatu će biti sproveden po zakonu i uz uključivanje Nacionalne službe za zapošljavanje
Radnici Fijata u Kragujevcu protestuju ispred fabričke kapije - Copyright Tanjug/Nebojša Raus

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka Darija Kisić Tepavčević najavila je socijalni program za radnike Fijata, navodeći da država i resorno ministarstvo imaju stalne kontakte sa radnicima i sindikatima širom Srbije, te da je i komunikacija sa zaposlenima i sindikatima kragujevačkog Fijata transparentna.

Ona je danas tokom posete fabrici Vaker Nojzon u Kragujevcu navela da je imala sastanke sa predstavnicima sindikata, ali i zaposlenima u Fijatu.

"Vlada Srbije i država se brinu o svojim radnicima, a tako je i kada su u pitanju i radnici Fijata. I kada su u pitanju privatni poslodavci jasno je da treba da se posluje po zakonima Srbije i u skladu sa tim smo razgovarali sa radnicima. Znamo da je u ovom trenutku, kako je i rukovodstvo Fijata iznelo, jedno interno istraživanje o zainteresovanosti radnika za određene programe koji se nude u ovom periodu transformacije. Nakon toga sledi socijalni program, koji će biti sproveden po zakonu, uz uključivanje u pregovore i Nacionalne službe za zapošljavanje", navela je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Poručila je da će radnici biti upoznati sa svim uslovima i mogućnostima i da će država i ministarstvo da se angažuju da u periodu transformacije fabrike nađu najbolje rešenje za zaposlene.

"Tu smo i za medijaciju i razgovore i sa radnicima i rukovodstvom Fijata, tako da će sve biti transparentno u narednom periodu. To je politika koju zastupa i Fijat, a mi smo tu kada bude iznet socijalni program da učestvujemo u pregovorima i da vidimo koje su to najbolje mogućnosti za zaposlene u datim okolnostima", rekla je Kisić Tepavčević.

"Potrebno vreme za kadrovsku i proizvodnu transformaciju"

Ona je podsetila da je Fijat odlučio da proizvodi novi model upravo u našoj zemlji, ali kaže da je potreban određeni vremenski period za kadrovsku i proizvodnu transformaciju.

Predstavnik zaposlenih u Fijatu Ðorđe Milojević izrazio je zadovoljstvo nakon jučerašnjeg sastanka sa ministarkom u Beogradu istakavši da radnici očekuju dobar socijalni program za one koji žele da napuste fabriku kao i radno angažovanje u naredne dve godine do početka proizvodnje novog modela, za one koji žele da ostanu da rade.

AP/Darko Vojinović

 

"Ministarka i naš gradonačelnik su nam izašli u susret. Ona nam je obećala da ćemo do kraja maja dobiti neki socijalni program odnosno otpremnine za one koji žele da napuste fabriku, a mi koji želimo da ostanemo da nam se obezbedi posao i plate do početka novog modela. Mi nećemo ništa da potpisujemo dok se ne objavi socijalni program. Nadamo se da će biti sve kako treba, ali ukoliko ne bude dogovora oko socijalnog programa, mi ćemo ponovo da organizujemo proteste, iako to niko ne želi", kazao je Milojević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis