Privreda

Stelantis: Radnici Fijata čekaju socijalni program, oko 100 njih hoće u inostranstvo

Komentari

Autor: Z. Radović / Fonet

25/05/2022

-

17:08

Stelantis: Radnici Fijata čekaju socijalni program, oko 100 njih hoće u inostranstvo
AP/Darko Vojinović - Copyright AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Stelantis, koja je vlasnik kragujevačkog Fijata, prvi put se zvanično oglasila posle objave da će proizvodnja u ovoj fabrici biti prekinuta, a radnici otpušteni ili poslati na rad u inostranstvo do početka proizvodnje novog modela koji je planiran za 2024. godinu. U saopštenju se navodi da je za samo jednu nedelju, 25 odsto pozvanih zaposlenih izrazilo interesovanje za rad u inostranstvu i da je više od 100 radnika već prihvatilo rad u drugim Stelantis fabrikama u Evropi.

Oni kažu da će "značajan broj radnih mesta u inostranstvu biti obezbeđen", a da će se pojedinačni intervjui nastaviti tokom narednih dana, ali ne navode koliko radnika, od oko 2.100 koliko ih je bilo angažovano u pogonima u Kragujevcu, će moći da se zaposli u nekoj od četiri fabrike u Slovačkoj, Nemačkoj, Italiji i Poljskoj.

Upućivanje na rad u inostranstvo i raskidi ugovora o radu bili su povod za proteste Fijatovih radnika u Kragujevcu koji su rezultirali dogovorom sa nadležnim ministarstvima da pre donošenja socijalnog programa neće biti promene statusa zaposlenih.

"Prvi rezultati su vrlo ohrabrujući. Plan transformacije predviđa dvogodišnje premeštaje u druge Stelantisove fabrike u Evropi, gde je prelazak na elektrifikaciju već počeo ili programe za napuštanje kompanije. Stelantis je već počeo da radi na fleksibilnom i agilnom industrijskom ekosistemu u okviru koga će se sprovesti neophodna faza tranzicije, uključujući prekvalifikovanje radnika. Ovo će biti moguće pomoću zajedničke posvećenosti koju su izrazile sve zainteresovane strane, uključujući Vladu Srbije, socijalne partnere, dobavljače i zaposlene", kažu iz Stelantisa.

Sindikat: Pregovori tek posle uslova za socijalni program

Predsednik Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost Zoran Stanić rekao je da je dogovor između predstavnika dela radnika te fabrike i nadležnih ministarstava bio ishitren, jer je postignut bez prisustva poslodavca i da je sada trenutak da se u svetlu nove realnosti zajedničkim snagama popravi.

"Činjenica je da je izjašnjavanje radnika produženo do kraja ove nedelje, a naredne nedelje treba da bude objavljena Fijatova ponuda socijalnog programa. Kada to bude zvanično i kada vidimo kakvi se uslovi nude, tada možemo da krenemo sa pregovorima", rekao je Stanić za FoNet.

On je istakao da u pregovorima sa poslodavcem pored sindikata treba da učestvuju i predstavnici radnika koji su izrazili nepoverenje prema sindikatima zbog straha da će prihvatiti nešto što nije u interesu zaposlenih.

"Nema razloga za takva strahovanja, jer su se sindikati javno obavezali da neće potpisati ništa što bi moglo da ide na štetu radnika. Zbog toga misilim da bi pregovorima sa poslodavcem trebalo da prisustvuju i predstavnici radnika", rekao je Stanić.

Stelantis je takođe saopštio da osnažuje svoj rukovodeći tim u Srbiji kako bi omogućio održivu budućnosti fabrike u Kragujevcu i objavio da je vrhunski stručnjak sa ogromnim međunarodnim iskustvom Jovica Jovanovć imenovan za industrijskog direktora u Srbiji i da će on biti direktno zadužen za proizvodnu lokaciju Stelantisa u Kragujevcu.

Dve opcije do novog modela

Podsetimo, kompanija Stelantis i Vlada Srbije potpisali su 28. aprila ugovor o proizvodnji automobila na električni pogon u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu vredan 190 miliona evra u kome je učešće Srbije, koja je vlasnik 33 odsto kapitala, 48 miliona evra. Nekoliko dana posle toga, radnicima je od rukovodstva fabrike stigla nezvanična ponuda sa dve opcije - da napuste preduzeće uz otpremninu ili da odu na dvogodišnji rad u neku od četiri Stelantisove fabrike u inostranstvu. Radnici su protestovali ispred fabričke kapije nezadovoljni zbog najave menadžmenta, a njihovi predstavnici išli su na sastanke u resorna ministarstva u Beograd.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković rekla je da aktuelna ponuda koju je rukovodstvo Fijata uputilo radnicima nije deo nedavno potpisanog ugovora sa Stelantis grupom oko proizvodnje električnog automobila u Srbiji. Ona je ponovila da se proizvodnja novog modela očekuje polovinom 2024. godine i da je u nadležnosti menadžmenta Fijata u Srbiji odlučivanje oko statusu radnika, dok se hale sređuju za uvođenje novih mašina.

Jedan deo radnika je zahtevao da ostanu u Srbiji i da ne prihvate poslove koje im je menadžment ponudio u fabrikama Fijata u inostranstvu, ali da ostanu u radnom odnosu i da primaju 65 odsto zarade, ali je ministarka privrede rekla da to nema nigde. Inače, radnici ove fabrike su prošle godine radili ukupno oko 50 radnih dana, a za sve ostale dane dobijali su 65 odsto od plate.

Posle razgovora sa predstavnicima radnika, ministarka Darija Kisić Tepavčević najavila je socijalni program za zaposlene u Fijatu, navodeći da država i resorno ministarstvo imaju stalne kontakte sa radnicima i sindikatima širom Srbije, te da je i komunikacija sa zaposlenima i sindikatima kragujevačkog Fijata transparentna.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis