Privreda

Počeo sastanak sindikalnih predstavnika sa premijerkom u Vladi Srbije - radnici Fijata očekuju pomak u pregovorima

Komentari

Autor: Teodora Vasiljević

03/06/2022

-

10:45

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Posle jučerašnjeg protesta radnika Fijata u Kragujevcu danas za 10 sati je zakazan novi sastanak predstavnika sindikata i premijerke Ane Brnabić u Vladi Srbije, koji je u toku. Zaposleni su od menadžmenta fabrike zatražili ispunjenje četiri zahteva, a u suprotnom oni najavljuju masovne proteste.

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, sa predstavnicima radnika u zgradu Vlade Srbije na sastanak je otišao i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Jedan od članova sindikata Zoran Miljković je u izjavi za Euronews Srbija rekao da su radnici iz premijerkinog kabineta obavešteni da ima pomaka u pregovorima između države i poslodavca i da su zbog toga i pozvani na sastanak u Beograd, kako bi se izbegli šumovi u komunikaciji.

Predstavnici radnika su, takođe rekli, da su oni došli sa svojom agendom i sa jasnim zahtevima od kojih neće odstupati.

"Predlog socijalnog profgrama koji smo im  poslali u četiri tačke je vrlo jasan i koncizan. Da sve bude na dobrovoljnoj bazi i bez otkaza. Oko toga se sve vrti. Sve mimo toga vodi nas na ulicu i na proteste. To ćemo ponovitii na sastanku. Ako se ne dogovorimo, vremena nemamo. Već danas, posle sastanka ćemo za sredu zakazati proteste koji više neće stati. Nadam se ipak da će biti postignut dogovor. Imamo obećanje da će kada se mi ovde dogovrimo oni brzo usaglasiti stavove sa Italijanima i da će posle toga doći u Kragujevac da finalizujemo te konačne dogovore", rekao je Miljković.

Zaposleni kažu i da su juče blokirali ulaz u fabriku zbog toga što je kompanija nastavila da ih poziva na izjašnjavanje o socijalnom programu, iako je posle razgovora sa predsednicom Vlade Anom Brnabić dogovoreno da se taj proces zamrzne do 10. juna.

U kragujevačkom Fijatu od 2.016 radnika, njih 1.541 je proglašen viškom. Ponuđen im je odlazak u inostranstvo na dve godine ili isplata otpremnina.

Šta traže radnici?

Podsetimo, sindikati traže da upućivanje na rad u inostranstvo bude isključivo u skladu sa zakonom Srbije i da se radnicima koji se odluče za ovu opciju garantuje posao nakon povratka. Insistiraju i da ta obaveza bude sadržana u ugovoru o upućivanju, uz obavezan princip dobrovoljnosti.

Za radnike koji se dobrovoljno izjasne za prihvatanje programa rešavanja viška zaposlenih, traže da  otpremnine budu definisanje najmanje u iznosu koji je isplaćivan prilikom gašenja treće smene u Fijatu u Kragujevcu. Kako Euronews Srbija nezvanično saznaje, to je bio iznos od oko 1.000 evra po godini staža, dok je rukovodstvo sada ponudilo onima koji žele da napuste firmu oko 400 evra po godini staža.

Sindikati ne odustaju od opcije da za radnike koji se izjasne da žele da ostanu u radnom odnosu u Fijatu, Stelantis grupa da to i omogući, uz garantovanje isplate naknade zarade najmanje u visini minimalne zarade, što bi bilo oko 35. 400 dinara. Traže i da, ukoliko se ukaže potreba za dodatnom obukom radi osposobljavanja na poslovima izrade električnih vozila, da im se obezbede sva prava koja prate ovaj vid profesionalnog usavršavanja u skladu sa zakonom Srbije.

Kao četvrti zahtev navedeno je da upućivanje na rad kod drugog poslodavca na teritoriji Grada Kragujevca, mora biti uz uvažavanje principa dobrovoljnosti za opredeljivanje zaposlenih za ovu opciju i uz zadržavanje prava ne manjih od onih koje imaju radnici u Stelantisu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis