Privreda

Radnici Fijata imaju 4 zahteva za rukovodstvo i Vladu Srbije: Insistiraju na principu dobrovoljnosti za odlazak iz firme

Komentari

Autor: Z. Radović

01/06/2022

-

13:11

Radnici Fijata imaju 4 zahteva za rukovodstvo i Vladu Srbije: Insistiraju na principu dobrovoljnosti za odlazak iz firme
Radnici Fijata imaju 4 zahteva za rukovodstvo i Vladu Srbije: Insistiraju na principu dobrovoljnosti za odlazak iz firme - Copyright Tanjug/Nebojša Raus, Nikola Anđić

veličina teksta

Aa Aa

Veće otpremnine od ponuđenih za one koji napuštaju fabriku, garantovani minimalac za one koji žele da ostanu, siguran posao za one koji se odluče da odu u inostranstvo i prelazak na rad u drugu firmu u Kragujevcu uz zadržavanje prava ne manjih od onih koja imaju radnici Stelantisa - to su uslovi koje su predstavnici sindikata i zaposlenih u Fijatu poslali Vladi Srbije. Oni su formulisali zajedničke zahteve oko kojih treba da se pregovara, a koji se tiču budućnosti radnika te fabrike.

Time su sindikati ispunili svoj deo dogovora posle sastanka sa premijerkom Anom Brnabić, koji su imali u ponedeljak, a posle kojeg je najavljeno da će socijalni program biti zamrznut do 10. juna, a da će predstavnici radnika u narednih 48 sati formulisati svoje predloge.

Predsednik saveza samostalnih sindikata Fijata Saša Đorđević je za Euronews Srbija rekao da je sada na potezu Vlada Srbije i da se očekuje da će već dana premijerka Ana Brnabić razgovarati sa menadžmentom Fijata. 

"Očekujemo da će pregovori sve tri strane biti nastavljeni narednih dana i da ćemo do 10. juna postići dogovor", rekao je Đorđević.

On je istakao da sindikati neće odustati od četiri zahteva, a u osnovi svih je da, izbor jedne od četiri opcije za radnike, bude na dobrovoljnoj bazi.

Četiri zahteva sindikata

Menadžment kompanije Fijat je prošle nedelje obavestio predstavnike sindikata da je od 2.016 zaposlenih 1.541 radnik višak i da će zaposlenima biti ponuđene samo dve mogućnosti - da odu da rade u inostranstvu dve godine ili da napuste fabriku uz socijalni program.

Sindikati traže da upućivanje na rad u inostranstvo bude isključivo u skladu sa zakonom Srbije i da se radnicima koji se odluče za ovu opciju garantuje posao nakon povratka. Insistiraju i da ta obaveza bude sadržana u ugovoru o upućivanju, uz obavezan princip dobrovoljnosti.

Za radnike koji se dobrovoljno izjasne za prihvatanje programa rešavanja viška zaposlenih, traže da  otpremnine budu definisanje najmanje u iznosu koji je isplaćivan prilikom gašenja treće smene u Fijatu u Kragujevcu. Kako Euronews Srbija nezvanično saznaje, to je bio iznos od oko 1.000 evra po godini staža, dok je rukovodstvo sada ponudilo onima koji žele da napuste firmu oko 400 evra po godini staža.

AP/Darko Vojinović

 

Sindikati ne odustaju od opcije da za radnike koji se izjasne da žele da ostanu u radnom odnosu u Fijatu, Stelantis grupa da to i omogući, uz garantovanje isplate naknade zarade najmanje u visini minimalne zarade, što bi bilo oko 35. 400 dinara. Traže i da, ukoliko se ukaže potreba za dodatnom obukom radi osposobljavanja na poslovima izrade električnih vozila, da im se obezbede sva prava koja prate ovaj vid profesionalnog usavršavanja u skladu sa zakonom Srbije.

Kao četvrti zahtev navedeno je da upućivanje na rad kod drugog poslodavca na teritoriji Grada Kragujevca, mora biti uz uvažavanje principa dobrovoljnosti za opredeljivanje zaposlenih za ovu opciju i uz zadržavanje prava ne manjih od onih koje imaju radnici u Stelantisu.

Oni su naveli da, ukoliko predstavnici Stelantis grupe ili Vlade Srbije budu vršili bilo kakav pritisak na zaposlene da prihvate neku od opcija, odnosno da će svi sindikati i predstavnici radnika stupiti u protest, ako se naruši princip dobrovoljnosti.

Ukoliko predloženi način rešavanja trenutnog statusa zaposlenih nije prihvatljiv, predlažemo raskid svih ugovora sa postojećim strateškim partnerom, kojima su mu obezbeđene značajni iznosi državnih subvencija", navodi se u zahtevima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis