Privreda

Sindikat Fijata: Sutra sastanak sa Brnabić, ima pomaka u razgovorima sa menadžmentom

Komentari

Autor: Tanjug

02/06/2022

-

12:48

Sindikat Fijata: Sutra sastanak sa Brnabić, ima pomaka u razgovorima sa menadžmentom
Deo radnika Fijata okupio se jutros na protestu ispred fabrike u Kragujevcu - Copyright Tanjug/Nebojša Raus

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici sindikata i radnika u Fijatu sutra će održati sastanak u Beogradu sa premijerkom Anom Brnabić i resornim ministrima, rekao je Tanjugu predsednik sindikata "Nezavisnost" u Fijatu Zoran Stanić i dodao da bi na tom sastanku mogao da bude postignut dogovor.

Stanić kaže da bi sastanak sutra trebalo da bude u 10 sati i da ima pomaka u razgovorima sa menadžmentom Fijata. Dodaje da će predstavnici vlade najverovatnije danas održati sastanak sa rukovodstvom Fijata, ali da to ne može da potvrdi.

"Na sastanku u vladi ćemo razjasniti neke stvari i to bi sutra moglo da se završi, mogli bi da postignemo dogovor", rekao je Stanić.

Premijerka Brnabić zahvalila je radnicima Fijata, koji su jutros održali jednosatni protest, što su bili fer, jer nisu blokirali fabriku i poručili da i dalje veruju Vladi Srbije.

Brnabićeva je rekla da je u jednosatnom protestu bilo oko 300 radnika, kao i da danas nastavlja razgovore sa predstavnicima Stelantisa.

Sporno je, kaže Stanić za Tanjug, što Fijat poziva oko 1.000 radnika da idu u inostranstvo, ali nije jasno da li je to obuka ili samo rad u nekoj drugoj fabrici.

Tanjug/Nebojša Raus

 

"Ako je obuka, apsolutno svi radnici prihvataju da se obuče za posao u Kragujevcu. Ali, ako je samo rad u inostranstvu, suludo je da Fijat daje radnicima bonus za rad u Slovačkoj i Poljskoj od 17.000 evra za troškove odlaska, boravka i povratka i to 6.000 evra za odlazak i 11.000 za povratak za dve godine", naveo je on.

Stanić ističe da ne vidi korist za Fijat u tome pošto je mnogo radnika tražilo da ostane u fabrici u Kragujevcu na minimalcu, samo da nešto rade i budu spremni za proizvodnju novog električnog modela Stelantisa.

Kako je rekao, troškovi minimalca za te radnike bi bili duplo manji od tog bonusa od 17.000 evra po radniku za rad u inostranstvu.

"Radnici ne mogu da biraju zemlju u koju idu"

Dodaje da Fijat za rad u Nemačkoj i Italiji nudi 1.000 i 1.500 evra, što ne može da pokrije ni troškove stanovanja. Stanić objašnjava da je problem u tome što Fijat nudi radnicima da idu samo u te četiri zemlje: Slovačku, Poljsku, Nemačku i Italiju, ali da radnici ne mogu da biraju u koju će zemlju i kada će da idu, već ako pristanu samo da čekaju da ih obaveste gde i kada idu.

Naglasio je da Stelantis u Slovačkoj i Poljskoj nema nijednu fabriku u kojoj pravi električni model i da se, na primer, u Poljskoj pravi pežo 308 koji je stariji od sadašnjeg modela u Kragujevacu fijata 500L.

"Mogu oni kod nas da se obučavaju, u savremenoj fabrici u Kragujevcu. Ta fabrika u Slovačkoj je na veoma lošem glasu, teški su uslovi i male plate i zato kupe radnike sa svih strana", naveo je Stanić i dodao da je čuo da je tako oko 100 Italijana otišlo da radi u tu slovačku fabriku.

U Fijatu u Kragujevcu radi oko 2.000 radnika, kaže Stanić i dodaje da bi polovina radnika moglo da izgubi posao ako odbiju da idu na rad u inostranstvo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis