Privreda

Gajić za Euronews Srbija: Država može da pomogne Fijatu, ali pitanje je dokle više

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/06/2022

-

20:49

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Ekonomista Miahilo Gajić smatra da će država naći rešenje za radnike Fijata, a da će to biti tako što će "odrešiti kesu i dati novac". On je rekao da to nije ni prvi ni poslednji put da imamo situaciju da država loše ispregovara neki poslovni dil i podsetio na slučajeve fabrika koje su privučene subvencijama ovde stavile katanac u bravu i napustile Srbiju, onog trenutka kada su subvencije prestale da pristižu.

"Na neki način smo to isto plaćali opet iz državnog budžeta što kroz otpremnine, što kroz naknade sa biroa ili kroz neke minimalne zarade koje su isplaćivane. Imajući u vidu da je država vlasnik jedne trećine fabrike i da je već dala ozbiljan novac za funkcionisanje te fabrike do sada i da je najavila subvenciju od 48 miliona evra, za pokretanje buduće proizvodnje u fabrici, sigurno je da postoji neka finansijska ponuda koju država može da da Stelantisu, koja bi onda učinila da oni izađu više u susret radničkim zahtevima. Samo je pitanje, dokle više", kaže Gajić.

On ističe da je do sada već potrošeno mnogo novca na tu fabriku i da je ona sada zapravo jedna vrsta bunara u koji se ubacuje novac svih ostalih u Srbiji koji plaćaju porez, jer "država ne kreira svoj novac, ona zapravo novac uzima svima ostalima".

"Postavlja se pitanje da li država treba to da radi. Kada pogledamo primere razvijenih država u Evropi, tamo država nema ovoliko izdašne subvencije čak i u slučaju tako važnih fabrika koje su vezane za automobilsku industriju", kaže ekonomista.

"Država nije samo medijator, već i vlasnik trećine kapitala"

On smatra da je problem sa Fijatom strukturne prirode i da država nije neki nezavisni činilac koji treba da bude medijator između dve strane, jer je država istovremeno i vlasnik jedne trećine kapitala u ovoj fabrici.

"Mi se ovde nalazimo u situaciji da ne znamo tačno gde počinje i gde se završava odgovornost svakog pojedinačnog aktera. Ta fabrika je u Srbiju došla upravo zbog prilično izdašnih subvencija koje su bile isplaćivane još od samog dolaska tadašnjeg Fijata, a sadašnjeg Stelantisa. I ovaj nedavni ugovor vezan za sklapanje novog modela električnog automobila koji će početi tek za dve godine je, takođe, je posledica prilično izdašnih državnih subvencija. 

"Sindikati pokušavaju da štite prava svoji članova, dakle radnika u fabrici. Oni imaju jedne zahteve, vlasnici kapitala imaju druge zahteve i pitanje je u kojoj tački će se oni sresti", rekao je Gajić.

Tanjug/Nebojša Raus

 

Ekonomista smatra da ni odlazak radnika u fabrike u inostranstvo neće biti lak posao, jer će morati da se poklope interesi radnika i onih kojima nedostaje radna snaga.

"To je teško i neće svima odgovarati, a pitanje je i kvalifikacija onih koji se prijave za rad, jer treba da se poklope i interesi radnika i onih kojima nedostaje radna snaga. Neće to biti lak posao. Koliko vidim ovde postoji želja da se rešenje nađe tako što će deo radnika dobiti posao u nekim novim fabrikama, koje su najavljene da će se otvoriti u Kragujevcu. Slične priče smo imali u Vranju, sa Benetonom i Geoksom, ali postavlja se pitanje da li postoje konkursi gde najbolji dobijaju posao. Šta je sa tržištem radne snage, da li oni koji su izgubili posao imaju veća prava od onih koji tek ulaze na tržište rada", kaže Gajić

On ističe da se prave ozbiljni pravni presedani i da bi trebalo s tim prestati. Napominje da bi država trebalo da bude moćan medijator koji treba da izglasava zakone i da se trudi da se oni primenjuju u praksi.

"U ovom slučaju bi trebalo ići na neku vrstu dogovora između samih sindikata i fabrike, na koji god način to da se završi i da naravno država napravi socijalnu mrežu koja treba da obezbedi onim ljudima koji izgube posao neke određene prihode dok se oni ne snađu i dok ne pronađu ponovo posao od kojeg mogu pristojno da žive. Nažalost, mi ovde imamo državu koja pokušava da radi sve odjednom. Onda kad žonglirate sa deset kuglica istovremeno barem jedna će vam ispasti iz ruke, kao što je i ovde trenutno slučaj", navodi Gajić.

Komentari (0)

Biznis