Privreda

Bez konačnog dogovora radnika Fijata sa Vladom Srbije: Čekaju novu ponudu Stelantisa do sutra

Komentari

Autor: Nataša Jovanović

15/06/2022

-

16:24

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Radnici Fijata i Radna grupa Vlade Srbije nisu uspeli ni danas na sastanku da postignu konkretan dogovor o sudbini zaposlenih u kragujevačkoj kompaniji. Predstavnici radnika su posle sastanka koji je trajao tri sata rekli su da su izložili svoje zahteve Radnoj grupi i da im je rečeno da će ti zahtevi biti predstavljeni premijerki Ani Brnabić, a da će sutra do 11 sati dobiti obaveštenje o tome da li će oni biti usvojeni. Njihovi zahtevi se odnose na otpremnine i položaj radnika koji su odlučili da odu da rade u inostranstvo.

Kažu da, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, od petka stupaju u štrajk. Oni su novinarima rekli da je na izjašnjavanje pozvano 1.000 radnika, a da je samo njih 137 pristalo da ode da radi u inostranstvo. Rok koji je važio do danas, produžen je do ponedleljka do 13 časova.

Predstavnici radnika su tražili otpremnine od 1.000 evra po godini radnog staža umesto 220 evra, koliko Stelantis nudi. Za zaposlene koji ne žele ni u insotranstvo ni otpremninu, da im se obezbedi mesto u nekoj od fabrika u okolini od 50 kilometara od Kragujevca i da Vlada Srbije kaže koje bi to konkretno fabrike bile.

Poslodavac je, kako su rekli sindikalci, popravio ponudu, tako što je pristao da radnici koju odu da rade u druge Stelantisove fabrike u nekoj od četiri džave, da mogu četiri puta godišnje da dođu na odmor u Srbiju.

"Došlo je do promene od strane poslodavca, odložen je rok za izjašnjavanje za 20. jun do 13 časova. Očekujemo da se oni koji žele rpijave. Poslodavac je prihvatio i da organizuje do četiri dolaska kući - krajem godine, između marta i maja u toku sledeće kalendarske godine, godišnji odmor od desetak radnih dana, zavisno od broja dana odmora koja ima zaposlenih", rekao je Saša Đorđević iz Samostalnog sindikata Fijata.

Podsetimo, prema ranijem dogovoru Stelantisa, premijerke Ane Brnabić i predstavnika zaposlenih, svi koji se prijave da naredne dve godine provedu na radu u auto-industriji u Slovačkoj, Češkoj, Italiji i Nemačkoj moći će da zadrže radno mesto u kragujevačkoj fabrici.

AP/Darko Vojinović

 

Predstavnik zaposlenih koji nisu članovi sindikata u pregovaračkom timu Ðorđe Milojević rekao je pre sastanka za Tanjug da nije poznato koliko se zaposlenih prijavilo za rad u inostranstvu. Dodao je da će taj podatak biti iznet na današnjem sastanku sa predstavnicima Vlade Srbije. Milojević je dodao da će teme sastanka biti visina otpremnine za one koji odluče da napuste Fijat Srbiju i mogućnost njihovog zapošljavanja u drugim kragujevačkim preduzećima.

Napomenuo je da će biti pokrenuto i pitanje osetljivih kategorija radnika koji nisu obuhvaćeni dogovorom s vladom i poslodavcem po kome sigurno ostaju na poslu. Po tom dogovoru posao u kragujevačkoj fabrici automobila će sigurno zadržati 500 zaposlenih koji spadaju u kategorije trudnice, porodilje i invalidi treće i četvrte kategorije.

Milojević je rekao da su sindikati tražili da se spisak proširi invalidima prve kategorije, zaposlenima koji su obuhvaćeni programom vantelesne oplodnje, tako da bar jedan od budućih roditelja zadrži posao, samohrani roditelji i radnici koji su imali teže povrede na radu.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u sredu da će 1.550 zaposlenih u Fijatovoj fabrici automobila zadržati posao, dok će 500 biti tehnološki višak. Radnici Fijata koji ne žele u inostranstvo moći će da računaju ili na otpremninu ili da im Vlada Srbije pronađe novi posao u krugu od 50 kilometara oko Kragujevca. Deo dogovora, kako su ispričali predstavnici sindikata, bio je i da radnici kojima država bude tražila posao u okolini Kragujevca imaju pravo na bruto minimalac od 47.000 dinara od čega bi sami plaćali doprinose. Naveli su i da će im Vlada Srbije pronaći posao prema njihovim kvalifikacijama i da će to trajati od tri do pet meseci.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis