Biznis vesti

Mihajlović: Zelena agenda i energetska tranzicija važni za Srbiju

Komentari

Autor: Tanjug

20/06/2022

-

13:31

Mihajlović: Zelena agenda i energetska tranzicija važni za Srbiju
Mihajlović: Zelena agenda i energetska tranzicija važni za Srbiju - Copyright MRE/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Proces evrointegracija Srbije, energetska tranzicija, reforme javnih preduzeća u energetskom sektoru, investicijama u oblasti obnovljivih izvora energije, gasnoj diverzifikaciji i regionalnom povezivanju, teme su o kojima su danas razgovarali ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i zamenica direktora Direktorata Evorpske komisije za energetiku Mehtilda Versderfer.

Razgovarano je u Beču pre početka Osmog klimatsko-energetskog komiteta Energetske zajednice, kojim potpredsednica Vlade Srbije kopredsedava, navodi se u saopštenju.

Mihajlović je istakla da je politika Vlade članstvo Srbije u EU, te da je evropski put jedini kojim želi da ide Srbija.

Ona je podsetila da je Srbija u skladu sa tim opredeljenjem donela novi set zakona, uključujući prvi Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, kojim je stvorena mogućnost za izgradnju novih kapaciteta i nove investicije. Ocenila je da se time doprinosi i smanjenju emisija štetnih gasova i povećanju privrednih aktivnosti.

"Zelena agenda i energetska tranzicija su važan deo evropskog puta Srbije i u procesu priključenja napravili smo važne korake, a usklađivanje normativnog okvira je samo početak. Otvaranjem klastera 4 u pregovorima sa EU, omogućićemo lakše i brže sprovođenje reformi u poglavljima koja su obuhvaćena ovim klasterom - energetika, životna sredina i klimatske promene, transport i transevropske mreže", rekla je ona.

Govoreći o energetici, navela je da je donošenjem novog zakonodavnog okvira napravljena osnova za usklađivanje sa EU regulativama.

"Posvećeni smo i nastavku i reformama u energetici, uključujući i dalje otvaranje tržišta, pre svega u gasnom sektoru", rekla je ona.

Navela je da su za Srbiju posebno važne gasne interkonekcije i povezivanje sa državama u regionu.

"Interkonekcija sa Bugarskom je prioritet za nas, ali i za region i za EU, jer će omogućiti i Srbiji i drugim državama da smanje zavisnost od jednog dobavljača. Takođe, u planu je i izgradnja novih interkonekcija, sa Rumunijom, Severnom Makedonijom i Hrvatskom, kao i skladišnih kapaciteta“, rekla je Mihajlović.

MRE/Zoran Petrović

 

Tokom susreta razgovarano i o predloženim ciljevima EK za Srbiju u vezi sa smanjenjem emisija gasova sa efektom staklene bašte i unapređenjem energetske efikasnosti, dinamici realizacije ciljeva i podršci EU u tom procesu.

"Naš cilj je da do 2050. godine dostignemo karbonsku neutralnost. Put i dinamiku ostvarenja tog cilja utvrdićemo kroz strateške dokumente koji su u procesu izrade", rekla je Mihajlović.

Dodala je da je potrebno da se detaljnije razgovara o predloženim ciljevima i radi na dinamici i usaglašavanju, posebno imajući u vidu nivo razvijenosti u odnosu na EU prosek, dostupnost fondova, procenat uglja u proizvodnji energije, kao i krizu izazvanu ratom u Ukrajini.

"Važno je da svi koraci budu sprovedeni na održiv način. Da obezbedimo razvoj, privredni rast i imamo dovoljno zelene energije", rekla je ona.

Tema razgovora bile su i sprovođenje akcionog plana za reorganizaciju "Srbijagasa", toku izgradnje Transbalkanskog koridora, kao i o obaveznim zalihama nafte, saopštilo je Ministarstvo.

Komentari (0)

Biznis