Biznis vesti

Doneta odluka o uvozu četiri tone uglja: "Nećemo se kupati u hladnoj vodi"

Komentari

Autor: Tanjug

23/06/2022

-

22:13

Doneta odluka o uvozu četiri tone uglja: "Nećemo se kupati u hladnoj vodi"
Doneta odluka o uvozu četiri tone uglja: "Nećemo se kupati u hladnoj vodi" - Copyright Tanjug/AP/Phelan M. Ebenhack

veličina teksta

Aa Aa

Pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Zoran Ilić izjavio je danas da je doneta odluka o uvozu uglja, koji je počeo, i da je za ovu godinu odobreno da se uveze četiri miliona tona.

Upitan o izjavi predsednika Srbije da postoji opasnost da će se građani tokom zime kupati u "hladnoj vodi", on je za Insajder rekao da do toga neće doći "jer ćemo štedeti".

"Nećemo se kupati u hladnoj vodi, ali ćemo se truditi da štedimo električnu energiju na svim poljima i da tako što manje uvozimo", rekao je Ilić.

Upitan da li Srbija može da koristi energente sa Kosova i da li je moguće realizovati predlog predsednika Vučića da Srbija da Kosovu struju u zamenu za lignit, on je istakao da je to moguće, ali da takav aranžman zavisi od obe strane.

"Ukoliko oni to ne žele, to se neće desiti. Mi znamo zašto smo to ponudili. Znamo da su naše termoelektrane u boljem stanju i sigurno će oni imati višak uglja, a manjak električne energije. To je čisto poslovna prilika i za Kosovo i za Srbiju, jer mi nemamo dovoljnu količinu električne energije", rekao je Ilić.

On je ocenio i da je potpisivanjem sporazuma Beograda i Prištine koji bliže uređuje rešavanje problema u energetskom sektoru i predviđa davanje licence za rad kompaniji Elektrosever, načinjen značajan iskorak ka uređenju elektroenergetskog sisitema na Kosovu.

Ilić je rekao i da neće biti retroaktivne naplate struje Srbima sa Kosova, a da će od sada struju plaćati Elektroprivredi Srbije.

"Nikada nije bilo upitno da li građani sa severa Kosova moraju da plaćaju struju, već kome i kako. Nakon perioda bezvlašća, kada ljudi nisu ni znali svoje obaveze, sada će plaćati električnu energiju svom snabdevaču a to će biti Elektrosever, kompanija u vlasništvu EPS", rekao je Ilić.

Dodao je da država nema precizne podatke o tome koliko je u prethodnom periodu EPS naplatio i isporučio električne energije Kosovu, ali je naveo da se šteta koju je država pretrpela meri desetinama miliona evra. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis