Biznis vesti

Novi talas odlazaka kompanija iz Rusije - strah od zaplene imovine ubrzao planove za prodaju biznisa

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

04/07/2022

-

09:27

Novi talas odlazaka kompanija iz Rusije - strah od zaplene imovine ubrzao planove za prodaju biznisa
Šnajder Elektrik - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuski Šnajder Elektrik dogovorio se da proda svoju rusku jedinicu lokalnom rukovodnom timu, saopštila je danas ta kompanija, pridružujući se dugoj listi preduzeća koja izlaze iz poslovanja u Rusiji. Francuska kompanija je navela da očekuje da će otpisati do 300 miliona evra (313 miliona dolara) neto knjigovodstvene vrednosti kao rezultat dogovorene prodaje, prenosi Rojters.

"Šnajder Elektrik planira transfer i izdvojiće sredstva za podršku zaposlenima u Rusiji i Belorusiji u okviru tog procesa“, saopštila je kompanija.

Francuski proizvođač guma za automobile, Mišelin, takođe je najavio prošle nedelje da planira da do kraja godine preda svoj ruski biznis novom preduzeću koje će voditi tamošnji menadžment, a i finski rival Nokijan Tajers saopštio je da će napustiti Rusiju.

Strane kompanije koje nameravaju da odu iz Rusije zbog rata u Ukrajini suočavaju se sa izgledima da u narednim nedeljama Moskva usvoji novi zakon koji bi omogućio zaplenu njihove imovine i izricanje krivičnih kazni, što je neka preduzeća podstaklo da ubrzaju svoj odlazak.

Britanski Diageo, najveći svetski proizvođač alkoholnih pića, finski proizvođač liftova Kone, kao i finski proizvođač mašina za šumarstvo Ponse takođe su najavili da planiraju da napuste Rusiju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis