Biznis vesti

Šef Bundesnecagenture: 15 milijardi evra za kupovinu gasa neće biti dovoljno za Nemačku

Komentari

Autor: Tanjug

04/07/2022

-

10:56

Šef Bundesnecagenture: 15 milijardi evra za kupovinu gasa neće biti dovoljno za Nemačku
Šef Bundesnecagenture: 15 milijardi evra za kupovinu gasa neće biti dovoljno za Nemačku - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Klaus Miler, šef nemačkog energetskog regulatora Bundesnecagenture, upozorio je da kreditne linije od 15 milijardi evra (15,64 milijarde dolara) koje je vlada obezbedila za kupovinu zaliha gasa možda neće biti dovoljne da se do zime napune skladišta.

Nemačka je uključila alarmno zvono povodom potencijalne nestašice gasa reagujući na sve manje isporuke iz Rusije, usled eskalacije energetskog sukoba između Zapada i Moskve nakon ruskog napada na Ukrajinu u februaru.

Miler je, u intervjuu za magazin VirtšaftsVoše objavljenom danas, naveo da bi cene gasa zbog smanjene ponude mogle da porastu u međuvremenu, zbog čega bi 15 milijardi evra moglo da bude nedovoljno da se skladišta napune do zime.

Nemačka je na saveznom nivou uvela obavezu da se skladišta gasa popune 80 posto do oktobra i do 90 procenata do novembra. Trenutni nivoi zaliha u skladištima su oko 61 odsto.

"Što cena gasa više raste, to je skuplje da se dostignu zakonski ciljevi popunjenosti skladišta predviđeni za oktobar i novembar", rekao je Miler, prenosi Rojters..

Najveća evropska privreda takođe bi mogla da se suoči sa nestašicom gasa narednih meseci ukoliko dotok ruskog gasa gasovodom Severni tok 1, koji treba da bude obustavljen u julu radi redovnog održavanja, ne bude nastavljen, dodao je Miler.

„Na osnovu našeg nedavnog iskustva sa Rusijom, bilo bi neodgovorno da pretpostavimo da će sve biti u redu samo od sebe", ocenio je on.

Nemačka je prošlog meseca aktiviala drugu fazu svog trodelnog plana za vanredne situacije s gasom nakon što je Rusija smanjila isporuke gasovodom Severni tok 1. Poslednja treća faza kriznog plana predviđa da država uvede racionisanje potrošnje goriva.

Nemački ministar ekonomije Robert Habek izjavio je u subotu da bi Rusija mogla da nastavi obustavu isporuka gasa Severnim tokom 1 i po isteku roka utvrđenog za redovan remont gasovoda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis