Biznis vesti

C&A odlazi iz Srbije nakon optužbi za milionsku prevaru: "Postali smo meta carinske prevare nepoznatih počinilaca"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/07/2022

-

18:39

C&A odlazi iz Srbije nakon optužbi za milionsku prevaru: "Postali smo meta carinske prevare nepoznatih počinilaca"
C&A odlazi iz Srbije nakon optužbi za milionsku prevaru: "Postali smo meta carinske prevare nepoznatih počinilaca" - Copyright AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija C&A Srbija danas je u saopštenju navela da će se povući sa ovdašnjeg tržišta uz tvrdnju da je bila meta organizovane carinske prevare nakon što je iz Uprave carina potvrđeno da su otkrivene zloupotrebe koje su vršene godinama unazad.

U Upravi carina je potvrđeno da su "službenici jedne inostrane modne kompanije zajedno sa službenicima jedne špediterske firme zloupotrebljavali pečate i memorandume ove dve kompanije" i na taj način, uvozeći drugu tekstilnu robu, napravili štetu za državni budžet samo na osnovu neplaćenih uvoznih dažbina u visini od najmanje šest miliona evra.

"Nakon toga što je postala meta organizovane carinske prevare nepoznatih počinilaca, kompanija C&A Srbija nema drugi izbor nego da danas proglasi insolventnost, što zapravo znači obustavljanje plaćanja novčanih obaveza", navodi se u saopštenju ove kompanije.

Kompanija tvrdi da su "počinioci sistematično počinili više od 300 prevarnih radnji kojima se krše carinski propisi Republike Srbije".

Iz kompanije dalje navode da ova odluka sada utiče na 14 prodavnica i oko 135 zaposlenih u Srbiji kao i da je situacija veoma specifična, primenjuje se isključivo na našu zemlju i ne odnosi se na tržište u drugim zemljama u kojima ovaj brend takođe ima svoje radnje.

" Kompanija C&A Srbija meta je organizovane carinske prevare čiji je počinilac jedan od njenih poslovnih partnera, kao i drugi počinioci koji su i dalje nepoznati. Navedeni počinioci sistematično su obavili više od 300 radnji prevarnog uvoza u periodu 2014 – 2021. godine, zloupotrebljavajući logo kompanije C&A, pogodnosti carinskog statusa i ovlašćenja za zastupanje carinskog predstavnika kompanije C&A u Srbiji. Krivično delo je otkriveno u oktobru 2021. kada je kompanija C&A prvi put obaveštena o tom prevarnom uvozu od strane carinskih organa Republike Srbije", piše u saopštenju kompanije.

Kako se dalje navodi, nakon nekoliko meseci istrage i uprkos dokazima kojima se učvršćuje stav da C&A Srbija ne treba da snosi posledice tog krivičnog dela, carinski organi Republike Srbije zauzeli su stav da je kompanija C&A Srbija odgovorna za plaćanje carinskih dažbina za robu koja je deklarisana u okviru prevarnog uvoza. 

"Nakon temeljne analize situacije upravljački tim kompanije C&A Srbija zaključio je da ne može odgovorno snositi rizike daljeg osporavanja pravne pozicije koju zastupaju organi Republike Srbije. S obzirom na finansijski opseg zahteva usmerenih protiv kompanije C&A Srbija, upravljački tim je bio primoran da danas proglasi insolventnost. Dalje postupke obrađivaće imenovani stečajni upravnik", poručuju iz C&A .

Uprava carina Srbije je prošle godine otkrila zloupotrebe koje su godinama unazad vršene tako što su službenici ove inostrane modne kompanije zajedno sa službenicima jedne špediterske firme zloupotrebljavali pečate i memorandume ove dve kompanije. Kako je ranije danas potvrđeno za Euronews Srbija, na taj način su, uvozeći drugu tekstilnu robu, napravili štetu za državni budžet samo na osnovu neplaćenih uvoznih dažbina u visini od najmanje šest miliona evra.

U Upravi carina rekli su da su dostavili izveštaj sa pratećom dokumentacijom nadležnim istražnim organima.

"Nemamo saznanja da je u zloupotrebama učestvovao i neko od zaposlenih iz carinske službe, ali će i to biti predmet istrage koja je u toku. U skladu sa zakonom, nismo u mogućnosti da iznosimo podatke o pravnim ili fizičkim licima do okončanja prekršajnog i, eventualno, krivičnog postupka", rekli su u Upravi carina.

Komentari (1)

Марија

06.07.2022 18:44

Одлазите а то смеће уваљујте неким другим наивчанама

Biznis