Biznis vesti

Istraživanje Švajcarskog instituta za ekonomsku politiku: Visoka inflacija širom sveta i u narednih nekoliko godina

Komentari

Autor: Tanjug

14/07/2022

-

14:38

Istraživanje Švajcarskog instituta za ekonomsku politiku: Visoka inflacija širom sveta i u narednih nekoliko godina
Istraživanje Švajcarskog instituta za ekonomsku politiku: Visoka inflacija širom sveta i u narednih nekoliko godina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Širom sveta se očekuju veoma visoke stope inflacije i u narednih nekoliko godina, pri čemu se za 2022. godinu predviđa da će globalna stopa u proseku iznositi 7,7 odsto.

To je jedan od rezultata zajedničkog istraživanja nemačkog IFO instituta i Švajcarskog instituta za ekonomsku politiku, u kojem je učestvovalo više od 100 zemalja, objavljeno je u najnovijem kvartalnom Pregledu ekonomskih eksperata (EES), navodi se u saopštenju nemačkog instituta dostavljenog Tanjugu.

" Inflacija je stigla u sve delove sveta – i tu je da ostane. Stopa inflacije koja se očekuje u 2022. je za oko pet procentnih poena viša od one koju je Svetska banka objavila za period od 2010. do 2019. godine", kaže istraživač IFO-a Niklas Potrafke.

Na pitanje kolike stope inflacije predviđaju za 2023. i 2026. godinu, učesnici u anketi su rekli da očekuju da će globalne stope u proseku iznositi 6,2 odsto, odnosno 4,5 odsto, respektivno. Iako to predstavlja pad u odnosu na očekivanu inflaciju u ovoj godini, prognozrane stope za iduću i 2026. godinu su znatno iznad cifre od 2,7 odsto koju je Svetska banka objavila za period 2010–2019. Očekivanja za 2022. se značajno razlikuju od regiona do regiona. Posebno visoke stope inflacije, od preko 20 posto, očekuju se u Južnoj Americi, Severnoj i Istočnoj Africi, i Zapadnoj i Centralnoj Aziji.

S druge strane, inflaciona očekivanja su, globalno poredeći, realtivno niska u Severnoj i Centralnoj Americi i velikim delovima Evrope, gde je, na primer, očekivana stopa rasta potrošačkih cena ispod 10 procenata. U istraživanju o inflaciji učestvovalo je 663 ekonomista, navodi IFO u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis