Biznis vesti

Inflacija u SAD 9,1 odsto u junu, više nego što je prognozirano

Komentari

Autor: Tanjug

13/07/2022

-

20:54

Inflacija u SAD 9,1 odsto u junu, više nego što je prognozirano
Tanjug/AP/Elise Amendola - Copyright Tanjug/AP/Elise Amendola

veličina teksta

Aa Aa

Inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama, merena rastom potrošačkih cena, porasla je u junu za 9,1 odsto na godišnjem nivou, što je iznad svih prognoza analitičara i ekonomista koji su u proseku predviđali stopu od 8,8 odsto.

Tako je jun postao još jedan mesec s najbržim rastom inflacije od novembra 1981, izveštava CNBC.

Bazna inflacija, iz koje su izuzete promenljive cene hrane i energije, porasla je za 5,9 odsto na godišnjem nivou. Bazna inflacija je dostigla vrhunac od 6,5 odsto u martu i od tada se smanjuje.

U odnosu maj, potrošačke cene su zabeležile rast od 1,3 odsto u junu, dok je bazna inflacija povećana za 0,7 odsto.

"Američka inflacija je iznad 9 odsto, ali ono što je zaista zabrinjavajuće za Federalne rezerve je opseg izvora cenovnih pritisaka. S obzirom na to da ima malo znakova poboljšanja situacije s ponudom, teret je na FED-u da putem podizanja kamata ukoči rast potražnje kako bi ona bolje odgovarala uslovima ponude. Pretnja od recesije se povećava", kaže Džejms Najtli, glavni međunarodni ekonomista ING banke.

Cene energenata su porasle u junu za 7,5 odsto na mesečnom nivou, a na godišnjem za 41,6 odsto. Hrana je poskupela za jedan odsto u odnosu na maj, a troškovi smeštaja, koji učestvuju sa oko jednom trećinom u potrošačkoj inflaciji, porasli za 0,6 odsto za mesec dana i za 5,6 odsto na godišnjem nivou.

Najveći deo rasta inflacije potekao je od cena benzina, koje su skočile za 11,2 odsto na mesečnom nivou i za čak 60 procenata na godišnjem. Cene električne energije su ojačale za 1,7 odsto u odnosu na maj i za 13,7 odsto u odnosu na jun 2021, dok su cene novih i polovnih vozila zabeležile mesečni rast od 0,7 i 1,6 odsto, navodi CNBC.

Komentari (0)

Biznis