Biznis vesti

Podneta tužba protiv kompanije Mars, tvrdi se da Skitls bombone nisu bezbedne

Komentari

Autor: Tanjug

18/07/2022

-

09:34

Podneta tužba protiv kompanije Mars, tvrdi se da Skitls bombone nisu bezbedne
Podneta tužba protiv kompanije Mars, tvrdi se da Skitls bombone nisu bezbedne - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Protiv američkog prehrambenog diva, kompanije Mars, podneta je kolektivna tužba u kojoj se navodi da su bombone Skitls "nebezbedne za ljudsku ishranu" jer sadrže "poznati toksin" koji je ova konditorska firma obećala da će ukloniti još 2016. godine.

U grupnoj tužbi, koja je krajem prošle nedelje podneta američkom Okružnom sudu za severni okrug Kalifornije, piše da su Skitls bombonice nebezbedne za potrošače zbog "povišenog nivoa titanijum dioksida", prehrambenog aditiva, objavili su zapadni mediji.

Kako se ističe u tužbi, titanijum dioksid će sledećeg meseca biti zabranjen u EU pošto je evropski regulator za bezbednost hrane ocenio da je on nebezbedan zbog svojstva da utiče na promenu ljudske DNK.

Dalje se dodaje da ovaj aditiv, koji se koristi i u proizvodnji boja, lepkova, plastike i krovnih materijala, može da izazove oštećenje DNK, mozga i unutrašnjih organa, poput lezija na jetri i bubrezima, prenosi Raša tudej.

"Racionalan potrošač očekuje da se (Skitls] može bezbedno kupiti i konzumirati onako kako se reklamira i prodaje. Međutim, ovi proizvodi nisu bezbedni", konstatuje se u tužbi.

Mars je 2016. godine javno obećao da će postepeno izbaci titanijum dioksid iz svojih proizvoda u narednim godinama. Kompanija je tokom vikenda saopštila da je upotreba titanijum dioksida u njenim proizvodima u skladu sa propisima američke Uprave za bezbednost hrane i lekova (FDA), odbivši da komentariše pokrenutu parnicu.

Za razliku od Evropske agencije za bezbednost hrane, koja je u maju 2021. objavila da se titanijum dioksid "više ne može smatrati bezbednim kao aditiv za hranu", u SAD-u je on i dalje legalan, jer federalna regulativa FDA dozvoljava njegovu upotrebu za "bojenje hrane generalno". Istovremeno, FDA je propisala da količina tog aditiva ne sme da pređe 1 odsto težine proizvoda.

U tužbi se traži obeštećenje u neodređenom iznosu zbog prevare i kršenja kalifornijskih zakona o zaštiti potrošača.

Komentari (0)

Biznis