Biznis vesti

Rusija traži od Indije da naftu plaća u valuti UAE

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2022

-

11:34

Rusija traži od Indije da naftu plaća u valuti UAE
Rusija traži od Indije da naftu plaća u valuti UAE - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Rusija traži od nekih indijskih kupaca da rusku naftu plaćaju u dirhamima, u valuti Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), što znači da se Moskva udaljava od američkog dolara kako bi se zaštitila od efekata zapadnih sankcija, izvestio je Rojters pozivajući se na tri izvora i vlastiti uvid u jednu fakturu.

Faktura u koju je Rojters imao uvid pokazuje da je račun za isporuku nafte jednoj indijskoj rafineriji obračunat u dolarima, dok se plaćanje traži u dirhamima, navodi britanska agencija.

Najmanje dve indijske rafinerije su već izvršile neka plaćanja u dirhamima, rekli su izvori, dodajući da će još takvih plaćanja biti izvršeno narednih dana.

Prema podacima iz fakture, plaćanja Gasprombanci vrše se preko njene korespondentske banke u Dubaiju, Mašrek banke.

Ujedinjeni Arapski Emirati, nastojeći da zadrže neutralnu poziciju, nisu uveli sankcije Moskvi, a ova plaćanja bi mogla da podignu frustraciju nekih na Zapadu, koji privatno kažu da je pozicija UAE neodrživa i da su se time svrstali na stranu Rusije, ocenjuje Rojters.

Ruska kompanija Rosnjeft plasira naftu u Indiju preko trgovačkih firmi, uključujući Everest Enerdži i Koral Enerdži. Indija je sada drugi najveći kupac ruske nafte iza Kine.

Zapadne sankcije su navele mnoge uvoznike nafte da zaobilaze Moskvu, zbog čega su spot cene ruske sirove nafte rekordno snižene u odnosu na druge klase.

To je indijskim rafinerijama, koje su retko kupovale rusku naftu zbog visokih troškova transporta, pružilo priliku da povećaju uvoz uz velike popuste u odnosu na referntne tipove "crnog zlata" kao što su Brent i bliskoistočna nafta.

Rusija je u junu drugi mesec zaredom pretekla Saudijsku Arabiju kao drugi najveći snabdevač Indije naftom posle Iraka.

Rosnjeft, Koral Enerdži i Everest Enerdži nisu odgovorili na mejlove Rojtersa u kojima je tražen komentar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis