Fokus

Saudijska Arabija - druga stanica Bajdenove bliskoistočne turneje: Energenti i ljudska prava u fokusu

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2022

-

10:29

Saudijska Arabija - druga stanica Bajdenove bliskoistočne turneje: Energenti i ljudska prava u fokusu
Saudijska Arabija - druga stanica Bajdenove bliskoistočne turneje: Energenti i ljudska prava u fokusu - Copyright TAnjug AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden će danas razgovarati o snabdevanju energentima, ljudskim pravima i bezbednosnoj saradnji u Saudijskoj Arabiji, sa kraljem Saudijske Arabije Salmanom bin Abdulazizom i prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, saopštio je novinarima visoki zvaničnik administracije SAD, prenosi Rojters.

Ova poseta će biti dodatno u fokusu zbog retorike aktera,nakon što su američki obaveštajci zaključili da je saudijski prestolonaslednik direktno odobrio ubistvo novinara Vašington posta Džamala Kašogija 2018, što princ Muhamed bin Salman, poznat kao MBS poriče, navodi britanska agencija.

Savetnici Bele kuće odbili su da saopšte da li će se Bajden rukovati sa princom, de fakto vladarom kraljevstva, a planirano je da američki predsednik održi i sastanak sa većim brojem arapskih lidera na samitu u lučkom gradu Džedi na Crvenom moru u subotu.

"Predsednik će se sastati sa desetak lidera i pozdraviće ih kao i obično", rekao je zvaničnik administracije, prenosi Rojters.

Na početku Bajdenovog putovanja na Bliski istok, zvaničnici su saopštili da će on izbegavati bliske kontakte, kao što je rukovanje, u cilju predostrožnosti zbog kovida 19, ali se on u Izraelu tokom posete kojaje prethodila ovoj, rukovao sa zvaničnicima, navodi britanska agencija.

Prvi američki predsednik koji stiže iz Izraela u Džedu 

Predsednik SAD izjavio je juče da neće izbegavati razgovore o ljudskim pravima, kada bude u poseti Saudijskoj Arabiji, drugoj stanici njegove bliskoistočne turneje.

Dodao je da je njegov stav o ubijenom novinaru Džamalu Kašogiju apsolutno jasan.

On je kazao da je razlog zbog kojeg odlazi u Saudijsku Arabiju mnogo širi, a to je da promoviše interese SAD.

profimedia

 

Bajden će biti prvi američki predsednik koji je doleteo iz Izraela direktno u Džedu, što je potez za koji Bela kuća kaže da predstavlja "mali simbol" otopljavanja veza između Izraela i Saudijske Arabije.

Uoči Bajdenove posete, Saudijska Arabija je saopštila da će otvoriti svoj vazdušni prostor za sve avio-prevoznike, otvarajući put za dalje letove ka i iz Izraela, u odluci koju je Vašington pozdravio kao korak napred na putu za integrisaniji, stabilniji i sigurniji Bliski istok.

Energetski i bezbednosni interesi podstakli su američkog predsednika i njegove saradnike da odluče da ne izoluju Saudijsku Arabiju, najvećeg svetskog izvoznika nafte, koja jača veze sa Rusijom i Kinom, posebno u vreme zabrinutosti zemalja Zaliva zbog navodnog povlačenja SAD iz regiona, prenosi Rojters.

Sjedinjene Države žele da Saudijska Arabija i njeni partneri iz OPEK-a isporučuju više nafte kako bi pomogli da se smanji visoka cena benzina i ublaži najveća inflacija u SAD u poslednje četiri decenije.

Bajden će tokom svog putovanja podsticati mir i insistirati na integrisanijem Bliskom istoku, saopštio je američki zvaničnik.

Zalivske države dele zabrinutost Izraela u vezi sa nuklearnim i balističkim raketnim programima Teherana, u regionu gde se Saudijska Arabija i Iran bore za uticaj.

Tokom posete Izraelu, na prvoj etapi bliskoistočne turneje, Bajden i premijer Jair Lapid potpisali su juče zajedničku dekleraciju kojom se obavezju da će Iranu onemogućiti nuklearno oružje.

Komentari (0)

Svet