Fokus

Bajden: Recesija u SAD nije neizbežna, u jačoj smo poziciji nego bilo koja nacija na svetu

Komentari

Autor: Tanjug

17/06/2022

-

08:33

Bajden: Recesija u SAD nije neizbežna, u jačoj smo poziciji nego bilo koja nacija na svetu
Bajden: Recesija u SAD nije neizbežna, u jačoj smo poziciji nego bilo koja nacija na svetu - Copyright Tanjug AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Recesija u SAD nije neizbežna i ima razloga za optimizam, izjavio je danas američki predsednik Džozef Bajden, reagujući na upozorenja ekonomista da SAD možda idu ka recesiji.

"Kao prvo, recesija nije neizbežna, a kao drugo mi smo u jačoj poziciji nego bilo koja nacija na svetu da prevladamo ovu inflaciju", rekao je Bajden u intervjuu za AP.

On je dodao da vidi razloge za optimizam u relativnoj snazi Amerike u svetu. Bajden je kazao da je američki narod "veoma, veoma utučen" nakon dve burne godine pandemije korona virusa, ekonomske nestabilnosti i naposletku rastućih cena goriva koje pogađaju porodične budžete.

Potreba za mentalnim zdravljem u Americi je ogromna, jer sve na šta su ljudi računali se poremetilo i srušilo, ali većinom je to posledica krize sa kovidom, naveo je Bajden. On je, ipak, ocenio da ima razloga za optimizam i da je uveren da su SAD bolje pozicionirane od bilo koje zemlje na svetu.

Bajden je govorio i o teškim izborima sa kojima je bio suočen. Američki lider je istakao potrebu da se SAD suprotstave ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u vezi invazije na Ukrajinu u februaru, iako su oštre sankcije uvedene nakon toga izazvale rast cena gasa i stvorile politički rizik po njega u izbornoj godini u SAD.

Bajden je takođe pozvao naftne kompanije da razmotre kratkoročne svetske potrebe i povećaju proizvodnju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet