Fokus

Vašington predstavio plan novog partnerstva sa zemljama Latinske Amerike, agendu narušio bojkot nekih lidera

Komentari

Autor: Tanjug

08/06/2022

-

19:23

Vašington predstavio plan novog partnerstva sa zemljama Latinske Amerike, agendu narušio bojkot nekih lidera
Vašington predstavio plan novog partnerstva sa zemljama Latinske Amerike, agendu narušio bojkot nekih lidera - Copyright AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File

veličina teksta

Aa Aa

Bajdenova administracija danas je na samitu predstavila plan novog ekonomskog partnerstva sa zemljama Latinske Amerike. Ipak, ovaj regionalni samit koji je organizovao Vašington obeležilo je nesaglasje oko liste zemalja pozvanih da učestvuju.

Američku agendu samita je narušio delimičan bojkot lidera nekih latinoameričkih zemalja nezadovoljinih odlukom Vašingtona da na samit ne pozove predstavnike Kube, Venecuele i Nikaragve.

Jedan neimenovani visoki zvaničnik američke administracije izjavio je da predsednik Džo Bajden nudi latinoameričkim zemljama alternativu rastućem uticaju Kine, a koja zahteva povećan uticaj SAD, ukljucujući veće američke investicije, jačanje linija snabdevanja i unapređenje postojećih trgovinskih sporazuma, prenosi Rojters.

Medutim, Bajdenova administracija u okviru sporazuma "Američko partnerstvo za ekonomski prosperitet", koji je još uvek na snazi, ukida carinske olakšice i, prema rečima neimenovanog američkog zvaničnika, u početku će se fokusirati na saradnju sa "partnerima istomišljenicima" koji već imaju potpisane sporazume o privrednoj saradnji i trgovinskoj razmeni sa SAD.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet