Biznis vesti

Cena nafte nastavlja da raste, barel na svetskim berzama 103,4 dolara

Komentari

Autor: Tanjug

18/07/2022

-

13:19

Cena nafte nastavlja da raste, barel na svetskim berzama 103,4 dolara
Cena nafte nastavlja da raste, barel na svetskim berzama 103,4 dolara - Copyright AP/Matt Brown

veličina teksta

Aa Aa

Cene nafte su produžile danas rast započet u petak, podržane slabijim dolarom i oskudnom ponudom, koji su prevagnuli nad strahom investitora od moguće recesije i pada potražnje za gorivom zbog potencijalnih novih kovid mera zatvaranja u Kini.

Cena nafte Brent za septembarsku isporuku skočila je za 2,24 dolara ili 2,2 posto, na 103,40 dolara po barelu, nakon porasta od 2,1 odsto u petak. Američka WTI nafta za dostavu u avgustu je poskupela za 2,90 dolara ili za 1,9 procenata, na 99,49 dolara po barelu, nastavljajući rast sa prethodne trgovinske sesije kada je napredovala takođe za 1,9 posto, izveštava Rojters.

Prošle nedelje, Brent i WTI su zabeležili najveći nedeljni pad u poslednjih oko mesec dana usled sraha od recesije koja bi pogodila potražnju za "crnim zlatom". U delovima Kini su ove sedmice ponovo počela masovna testiranja na kovid, što je izazvalo zabrinutost u pogledu potražnje za naftom u toj zemlji, drugom najvećem svetskom potrošaču tog energenta.

Usponu cena nafte doprinela je i slaba ponuda. Kao što se očekivalo, putovanje američkog predsednika Džoa Bajdena u Saudijsku Arabiju nije rezultiralo nikakvim obećanjem najvećeg proizvođača u okviru Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da će povećati proizvodnju i isporuke nafte, dodaje britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Маријс

20.07.2022 09:36

Када је нафта била 125 усд бензин је коштао 89 динара

Biznis