Biznis vesti

Posle duvana i alkohola, na udaru poreznika i šećer: Komšije uvode akcize i na sladoled

Komentari

Autor: Tanjug/RTCG

14/05/2021

-

10:15

Posle duvana i alkohola, na udaru poreznika i šećer: Komšije uvode akcize i na sladoled
Posle duvana i alkohola, na udaru poreznika i šećer: Komšije uvode akcize i na sladoled - Copyright Pixlr

veličina teksta

Aa Aa

U Crnoj Gori će od 1. jula biti značajno povećane akcize na duvanske proizvode, alkoholna pića, a biće uvedena i akciza na sladoled. To se predviđa Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama koji je utvrdila Vlada u četvrtak "u cilju suzbijanja negativnih efekata koje upotreba duvanskih proizvoda, alkoholnih pića i proizvoda sa dodatkom šećera imaju na zdravlje građana".

"Izmenama se predlaže povećanje akcize za fino rezani duvan sa 45 evra po kilogramu na 55 evra, za drugi duvan za pušenje sa 25 evra na 35 evra po kilogramu, a za nesagorevajući duvan, za koji se akciza plaća po kilogramu neto mase, predlaže se povećanje na 70 odsto minimalne akcize", prenosi RTCG.

Unspash

 

Predloženim zakonom planirano je povećanje akcize na gazirana pića sa 25 na 35 evra po hektolitru i uvođenje akcize na proizvode od šećera, kakao i sladoled koja bi se plaćala u iznosu od 0,6 evra po kilogramu. Planirano je povećanje visine akcize na pivo sa pet na sedam evra po zapreminskom sadržaju alkohola na hektolitar piva, kao i na penušava vina sa 35 na 40 evra po hektolitru, te uvođenje akcize na ostala nepenušava fermentisana pića od 35 eura po hektolitru.

"Povećanjem akcize na duvan i duvanske proizvode i uvođenjem novog akciznog proizvoda došlo bi do povećanja prihoda budžeta za oko 16,8 miliona evra", navodi RTCG.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis