Biznis vesti

Članice EU usvojile hitan plan o gasu: Dogovoreno smanjenje potrošnje do marta 2023. godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/07/2022

-

12:32

Članice EU usvojile hitan plan o gasu: Dogovoreno smanjenje potrošnje do marta 2023. godine
Euronews/Slađana Pejić: EPA/FILIP SINGER, Tanjug/Tara Radovanović, Pixabay - Copyright Euronews/Slađana Pejić: EPA/FILIP SINGER, Tanjug/Tara Radovanović, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Države članice Evropske unije postigle su politički dogovor o potrebi za smanjenom potrošnjom gasa zbog zabrinutosti da bi Rusija mogla u potpunosti obustaviti isporuke ovog energenta.

"Ovo nije bila nemoguća misija. Ministri su postigli politički dogovor o zahtevu za redukciju potrošnje gasa pred zimu", napisalo je češko predstavništvo na Tviteru.

Zemlje članice EU dogovorile su se da od 1. avgusta 2022. do 31. marta 2023. godine smanje potrošnju gasa za 15 odsto u poređenju sa prosečnim potrošnjama u poslednjih pet godina, a same mogu odlučiti na koji način će to da urade, piše na sajtu Saveta Eu.

Ostavlja se i mogućnost pokretanja "upozorenja EU" za bezbednost energetskih resursa, u kom slučaju će redukcija potrošnje postati obavezna.

Svrha zahteva za redukcijom potrošnje gasa jeste da se naprave zalihe pred zimu, da bi se zemlje pripremile za moguće obustave isporuke od strane Rusije, koja sve vreme koristi isporuke gasa kao oružje.

Evropska unija je, pritom, odredila neke slučajeve u kojima je moguće zatražiti izuzeće od smanjene potrošnje gasa, a to zavisi od specifične situacije pojedinih zemalja članica, kako bi se osiguralo da smanjenje potrošnje zaista i dovede do povećanih zaliha na nivou EU.

Zemlje koje nisu povezane na gasne mreže drugih država članica mogu biti izuzete od smanjene potrošnje, jer ne bi mogle da oslobode dovoljne količine gasa kako bi to pomoglo drugim državama članicima. Takođe, zemlje čije elektrodistribucije nisu sinhronizovane sa Evropskim električnim sistemom i koje u velikoj meri zavise od gasa za proizvodnju struje, izuzete su kako ne bi došlo do restrikcija struje.

Što se tiče "upozorenja EU", ono može biti aktivirano odlukom Saveta EU, nakon predloga Evropske komisije. To će se desiti u slučaju rizika od ozbiljne nestašice gasa, ili u slučaju vanredno velike potrošnje, ili ako pet ili više članica takoođe izdaju upozorenja na nacionalnom nivou i isto to zatraže od EK.

Države članice EU će do maja 2023. godine ponovo razgovarati o tome da li je potrebno da se ova mera produži.

Mađarska glasala protiv

Povodom postizanja dogovora, oglasio se šef mađarske diplomatije Peter Sijarto koji je rekao da je Mađarska glasala protiv. Kako su preneli mađarski mediji, Sijarto je na konferenciji za novinare tokom briselskog sastanka rekao da je uredba štetna i da izaziva pravnu zabrinutosti.

Prema uredbi, trenutno zemlje članice Unije mogu da počnu da koordinisano smanjuju potrošnju gasa na dobrovoljnoj osnovi, ali istovremeno, na inicijativu Evropske komisije ili pet zemalja, Savet EU može da proglasi situaciju u kojoj države članice moraju obavezno da smanje potrošnju.

Metod obračuna je prosek perioda od 1. avgusta do 31. marta poslednjih pet godina, odnosno potrošnja bi trebalo da bude smanjena za 15 odsto u odnosu na ovaj petogodišnji prosek, objasnio je on.

"Prema našem gledištu, ugovori o Evropskoj uniji jasno opisuju da je sastavljanje energetskog miksa država članica u nacionalnoj nadležnosti, odnosno samo država članica može da odluči koliko će kog energenta koristiti za sopstveni rad", podvukao je ministar.

"Bezbednost snabdevanja energijom je takođe nacionalna nadležnost, odgovornost za to ne pripada Evropskoj komisiji", rekao je Sijarto.

Prema njegovom mišljenju, "neosnovan, beskorisan, nesprovodljiv i štetan predlog koji potpuno ignoriše nacionalne interese, služi isključivo u komunikacijske svrhe i služi za spas kredibiliteta nekih zapadnih političara".

"S tačke gledišta Mađarske, ova uredba je nesprovodiva. U našoj zemlji je udeo prirodnog gasa u nacionalnom energetskom miksu visok, a polovinu potrošnje gasa troši stanovništvo. Gotovo 85 odsto mađarskih domaćinstava je priključeno na gasovod, što je nacionalna karakteristika koja je jedinstvena u Evropi", objasnio je Sijarto.

On je ukazao da je uredba štetna i da stvara situaciju da Mađari, koji imaju gas u svojim rezervoarima, ne mogu da ga koriste jer neko u Briselu tako odluči.

"Sve je to očigledno glupost", dodao je Sijarto.

Komentari (0)

Biznis