Biznis vesti

OPEK će povećati isporuke nafte u septembru za 100.000 barela

Komentari

Autor: Tanjug

03/08/2022

-

15:58

OPEK će povećati isporuke nafte u septembru za 100.000 barela
OPEK će povećati isporuke nafte u septembru za 100.000 barela - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grupa OPEK+, koju čine Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njihovi saveznici uključujući Rusiju, odlučila je da poveća proizvodnju u septembru za 100.000 barela dnevno, što je mnogo manje nego u poslednjih nekoliko meseci.

Ministri zemalja u okviru alijanse OPEK+ su podržali taj predlog na današnjem onlajn sastanku, rekli su obavešteni izvori agenciji "Blumberg", tražeći da ne budu imenovani jer zvanično saopštenje još nije objavljeno.

Njujorška agencija podseća da su se zemlje koje čine ovu grupu obavezale ranije na povećanje isporuka u julu i avgustu za više od 600.000 barela dnevno.

Budući da su jedino Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati poslednjih meseci mogli da pojačaju proizvodnju, samo delić obećanog povećanja isporuka stigao je na svetska tržišta, dodaje se u tekstu.

Međunarodno referentna nafta Brent, koja je ranije danas bila u padi, napravila je zaokret ojačavši za 1,3 posto na 101,80 dolara po barelu na trgovanju u Londonu do 13:09 časova po lokalnom vremenu.

Naftna alijansa koja obuhvata 23 zemlje će proporcionalno podeliti dogovoreno povećanje proizvodnje između članica, rekli su "Blumbergovi" sagovornici.

Dodali su da na sastanku nije bilo reči o tome da li će OPEK+ nastaviti da povećava pumpanje i posle septembra.

Pre sastanka, pojedini delegati su privatno nagovestili da nisu voljni da povećaju isporuke u vreme kada potražnju za naftom ograničavaju rizici od recesije u SAD i mere kovid zatvaranja u Kini.

Rojters prenosi da analitičari ocenjuju skromno povećanje isporuka OPEK+ grupe za septembar kao uvredu za američkog predsednika DŽoa Bajdena koji je prošlog meseca bio u poseti Saudijskoj Arabiji kako bi ubedio tu zemlju, de facto lidera OPEK-a, da znatnije pojača pumpanje kako bi pomogla američkoj i globalnoj ekonomiji.

Saudijci su prošlog meseca povećali proizvodnju "crnog zlata" na 10,78 miliona barela dnevno, prema "Blumbergovom" istraživanju, što je nivo koji se pumpa samo u retkim prilikama i koji ostavlja ograničene slobodne kapacitete.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis