Fokus

SAD ne očekuju da Saudijska Arabija odmah poveća proizvodnju nafte

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2022

-

15:41

SAD ne očekuju da Saudijska Arabija odmah poveća proizvodnju nafte
SAD ne očekuju da Saudijska Arabija odmah poveća proizvodnju nafte - Copyright AP Photo/Hussein Malla

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države ne očekuju da će Saudijska Arabija odmah povećati proizvodnju nafte i pratiće ishod sledećeg sastanka OPEK+ grupe 3. avgusta, izjavio je danas jedan amerčki zvaničnik Rojtersu, smanjivši očekivanja uoči posete američkog predsednika Džozefa Bajdena toj kraljevini.

Bajden će kasnije danas avionom stići u Džedu, u posetu koja je osmišljena da resetuje odnose SAD-a sa Saudijskom Arabijom i tokom koje će na dnevnom redu biti snabdevanje energijom, ljudska prava i saradnja u oblasti bezbednosti.

Ipak, SAD bi mogle da isposluju obećanje da će OPEK povećati proizvodnju u narednim mesecima, što bi dalo signal tržištu da je na putu veće snabdevanje ako bude potrebno, navodi britanska agencija.

Saudijska Arabija, zajedno sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ima najviše slobodnih proizvodnih kapaciteta u okviru grupe OPEK+.

Međutim, Rijad je u više navrata nagovestilo da neće dejstvovati unilateralno.

"Saudijska Arabija više voli da upravlja tržištem preko Organizacije zemalja izvoznica nafte i savezničkih proizvođača (grupa OPEK+), a ne jednostranim potezima", napisao je Ben Kejhil, viši saradnik Centra za strateške i međunarodne studije, u skorašnoj analizi.

Dodao je da "saudijski ministar energetike Abdulaziz bin Salman dosledno ističe važnost kohezije grupe OPEK+, uključujući centralnu ulogu Rusije".

Anvar Gargaš, diplomatski savetnik predsednika UAE šeika Mohameda bin Zajeda, takođe je danas poručio da njegova zemlja želi stabilnije tržište nafte, i da će se pridržavati odluka OPEK+.

Nafta tipa Brent se trgujuje danas na nivou od 100,9 dolara za barel, a američka WTI nafta košta 97,11 dolara po barelu.

Vašinton želi da Saudijska Arabija i njeni partneri iz OPEK-a pumpaju više nafte kako bi pomogli da se smanje visoke cene benzina i ublaži najveća inflacija u SAD u poslednje četiri decenije.

„Odluka o povećanju proizvodnje nafte podleže uticaju više faktora i sagledavanja i ne zavisi od zahteva SAD-a. Postoje tehničke, političke i ekonomske poteškoće vezane za tu odluku“, izjavio je Abdulaziz Sager, predsednik Istraživačkog centra Persijskog zaliva sa sedištem u Rijadu, navodi Rojters.

Komentari (0)

Svet