Biznis vesti

Evropski sud pravde: Jutjub nije odgovoran za kršenje autorskih prava

Komentari

Autor: Tanjug

22/06/2021

-

13:38

Evropski sud pravde: Jutjub nije odgovoran za kršenje autorskih prava
Evropski sud pravde: Jutjub nije odgovoran za kršenje autorskih prava - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Evropski sud pravde saopštio je da Guglov servis Jutjub i druge onlajn platforme nisu odgovorni za akcije korisnika koji postavljaju neautorizovane sadržaje, izuzev u slučaju kada ne uspeju da preduzmu brzu akciju za uklanjanje ili blokiranje pristupa takvom sadržaju.


"Kako trenutno stvari stoje, operateri onlajn platformi u principu sami ne obaveštavaju javnost o sadržaju koji je zaštićen autorskim pravima, a koji ilegalno objavljuju na mreži korisnici tih platformi", saopštio je Evropski sud pravde, prenosi agencija Rojters.

"Međutim, ti operateri prave takav komunikacijski prekršaj autorskih prava ukoliko doprinose davanju pristupa takvom sadržaju", navodi se u presudi.

Onlajn platforme bi, kako je saopšteno, takođe mogle biti odgovorne ako ne uspostave odgovarajuće tehnološke alate za rešavanje pitanja kršenja autorskih prava od strane njihovih korisnika ili ako na svojim platformama obezbede alate za ilegalno deljenje sadržaja.

U reagovanju na presudu suda, portparol Jutjuba je saopštio da je taj servis "lider u zaštiti autorskih prava i da podržava nosioce prava koji su pravedno plaćeni".

Ovaj slučaj je najnoviji razvoj događaja u dugogodišnjoj borbi između evropske kreativne industrije "teške" 1.000 milijardi dolara i onlajn platformi, u okviru koje kreativna industrija traži naknadu za neautorizovane sadržaje koji se postavljaju.

Komentari (0)

Biznis