Biznis vesti

Novi udar za tržište gasa - Australija najavljuje smanjenje izvoza

Komentari

Autor: CNBC / Tanjug

08/08/2022

-

10:15

Novi udar za tržište gasa - Australija najavljuje smanjenje izvoza
Novi udar za tržište gasa - Australija najavljuje smanjenje izvoza - Copyright EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

veličina teksta

Aa Aa

Azijsko-pacifičkom tržištu gasa preti novi udar nakon što je Australija, veliki proizvođač prirodnog gasa, signalizirala da bi mogla da smanji izvoz tečnog prirodnog gasa (TPG), u vreme kad se ovaj region bori sa ograničenim isporukama, visokim cenama i konkurencijom evropskih kupaca.

Australija razmatra smanjenje prodaje u inostranstvu u korist domaće potrošnje pošto procenjuje da će imati manjak domaće ponude sledeće godine, izveštava CNBC.

Budući da globalni energetski protekcionizam postaje sve veći, Australijska komisija za konkurenciju i zaštitu potrošača (ACCC) pozvala je prošle nedelje Kanberu da zaštiti domaće tržište gasa i ograniči izvoz TPG-a, pošto se predviđa da bi istočna obala zemlje mogla da se suoči s manjkom od 56 petadžula gasa u 2023. Mesecima se azijsko-pacifički region bori s konkurencijom evropskih kupaca goriva koji žele da nadoknade ograničene isporuke ruskog gasa.

Većinu gasa koji se koristi na istočnoj obali Australije proizvode kompanije koje su takođe izvoznici TPG-a u azijsko-pacifički region i druge zemlje.

Mada se većina prodaje TPG-a kupcima u inostranstvu odvija na bazi dugoročnih ugovora, australijski proizvođači takođe prodaju ovaj energent i na spot tržištu. Zemlje koje nemaju mogućnost da sklope dugoročne ugovore prinuđene su da kupuju gas na spot tržištu, gde su cene znatno više.

Australijsko udruženje za proizvodnju i istraživanje nafte je, ipak, donekle smirilo uznemirenost na tržištima, navodeći da uprkos upozorenju ACCC-a zemlja ima više nego dovoljno gasa za sledeću godinu.

Koga bi ova odluka najviše mogla pogoditi?

Međutim, ukoliko mehanizam ograničenja izvoza bude pokrenut, nove pritiske u pogledu snabdevanja i cena osetiće najveći kupci TPG-a u regionu, poput Japana i Južne Koreje, kao i novopridošli uvoznici TPG-a kao što su Filipini, kažu analitičari.

Cene TPG-a su porasle za skoro 80 posto u odnosu na period pre početka rata u Ukrajini, prema indeksu cena kompanije Plats JKM.

Od aprila nije bilo spot tenderske prodaje iz tri glavna izvozna postrojenja TPG-a na istočnoj obali Australije, što ukazuje na usporavanje prodaje inostranstvu, izjavio je Kenet Fu, regionalni menadžer iz S&P Global Market Intelidzensa za azijsko pacifički region (APAC).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis