Biznis vesti

Cena gasa u Evropi prvi put od marta premašila 1.900 dolara - za dan poskupeo sedam odsto

Komentari

Autor: Tass / Tanjug

07/07/2022

-

13:21

Cena gasa u Evropi prvi put od marta premašila 1.900 dolara - za dan poskupeo sedam odsto
Cena gasa u Evropi prvi put od marta premašila 1.900 dolara - za dan poskupeo sedam odsto - Copyright EPA/FILIP SINGER, ROMAN PILIPEY, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Cena gasa u Evropi premašila je danas 1.900 dolara za 1.000 kubnih metara, prvi put od 9. marta ove godine, prema podacima sa londonske ICE berze.

Cena gasa za isporuku u avgustu (fjučers ugovori) porasla je na holandskom TTF čvorištu na 1.926 dolara za hiljadu kubika, odnosno na 182,65 evra po megavat-satu, izveštava Tass.

Od početka današnjeg trgovanja, cena gasa je skočila za skoro sedam odsto na dnevnom nivou.

Cene prirodnog gasa u Evropi ponovo dostižu najviše nivoe od marta ove godine usled smanjenja ruskih isporuka i štrajka radnika u gasnim kompanijama u Norveškoj. Evropske cene gasa su se ove godine više nego udvostručile, dostižući istorijski maksimum od 3.900 dolara za hiljadu kubnih metara početkom marta, nakon što je Rusija pokrenula vojnu operaciju u susednoj Ukrajini.

Cena gasa u Evropi je juče ipak na kratko pala sa četvoromesečnog maksimuma nakon što je norveška vlada intervenisala kako bi prekinula štrajk radnika na nafnim i gasnim platformama na moru, koji je pretio da pogorša ionako duboku energetsku krizu u regionu.

Cena gasa na terminskom trgovanju za mesec unapred (fjučers ugovori) pala je na holandskom TTF čvorištu, prema poslednjim raspoloživim podacima, za 2,5 posto na 161 evro po megavat-satu (MWh), prenosi CNBC.

profimedia

 

Cena gasnih fjučersa se na prethodnoj sesiji popela iznad 178 evra za MWh usled pojačanog straha u pogledu ponude, dostižući najviši nivo od početka marta.

Norveška vlada je predložila obavezno rešavanje spora o platama putem arbitraže, kako bi se okončao štrajk radnika na morskim platformama.

"Najavljena eskalacija štrajka bi imala kritične implikacije u trenutnoj situaciji, kako u vezi s energetskom krizom, tako i s geopolitičkom situacijom sa kojom se suočavamo zbog rata u Evropi“, navela je ministarka rada Marte Mjos Persen u saopštenju.

Prema norveškom zakonodavstvu, vlada može da interveniše u određenim uslovima kako bi primorala strane u radnom sporu da dođu pred arbitražni odbot za plate koji će odluči o tom pitanju.

Radnici na morskim nafnim i gasnim platformama su stupili u štrajk utorak, a sindikat Lederne, koji ima više od 1.300 članova, pozvao ih je na akciju jer je predloženo povećanje plata bilo ispod stope rasta inflacije. Norveška vlada je saopštila da se na osnovu najavljenog produžetka i omasovljavanja štrajka strahovalo da će više od polovine dnevnog izvoza gasa iz zemlje biti izgubljeno do vikenda.

Predlog da arbitražna komisija reši spor o platama između sindikata Lederne i Norveškog udruženja za naftu i gas znači da su se obe strane složile da prekinu štrajk, navodi CNBC.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis