Biznis vesti

Cena gasa u Evropi ponovo galopira, premašila 1.720 dolara

Komentari

Autor: Tanjug

04/07/2022

-

20:01

Cena gasa u Evropi ponovo galopira, premašila 1.720 dolara
Euronews/Slađana Pejić: EPA/FILIP SINGER, Tanjug/Tara Radovanović, Pixabay - Copyright Euronews/Slađana Pejić: EPA/FILIP SINGER, Tanjug/Tara Radovanović, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Cene prirodnog gasa u Evropi ponovo dostižu najviše nivoe od marta ove godine usled smanjenja ruskih isporuka i najavljenog štrajka radnika u gasnim kompanijama u Norveškoj, koja je glavni snabdevač Starog kontineta energijom.

Cene gasa za isporuku u avgustu (fjučers ugovori), skočile su danas na trgovinskom čvorištu TTF u Holandiji za čak 10 procenata, dostižući nivo od 1.722 dolara za hiljadu kubnih metara, ili 161,5 evra po megavat-satu (MWh) za domaćinstva prenosi Raša tudej.

Planirani štrajk radnika na gasnim poljima u Norveškoj preti da smanji dnevni izvoz gasa iz te zemlje, strateški važnog snabdevača Evrope, za skoro 13 posto, što će pojačati pritisak na tržištu na kojem već vlada ograničena ponuda zbog manjih isporuka iz Rusije. Tri norveška gasna polja će, prema najavama, biti zatvorena zbog štrajka koji počinje u ponoć, a planirana sindikalna akcija će narednog dana obuhvatiti još tri projekta, prema agenciji "Blumberg".

"Zabrinutost u vezi sa snabdevanjem je izuzetno velika, zbog čega tržište nastavlja da podiže premiju rizika", naveli su analitičari trgovačke firme Enerdži Denmark u belešci u koju je uvid imala njujorška novinska agencija.

Oni očekuju da će energetska situacija ostati napeta ove sedmice, uz moguća dalja poskupljenja gasa ako tokovi gasa ostanu niski.

Evropske cene gasa su se ove godine više nego udvostručile, dostižući istorijski maksimum od 3.900 dolara za hiljadu kubnih metara početkom marta, nakon što je Rusija pokrenula vojnu operaciju u susednoj Ukrajini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis