Biznis vesti

Mihajlović: Radimo sve da ublažimo krizu, ali struje i uglja i dalje nema dovoljno

Komentari

Autor: TV Prva / Tanjug

09/08/2022

-

10:16

Mihajlović: Radimo sve da ublažimo krizu, ali struje i uglja i dalje nema dovoljno
Tanjug/MRE/Zoran Petrović - Copyright Tanjug/MRE/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da vlada radi sve kako bi ublažila krizu u energetskom sektoru, ali da i pored toga struje i uglja nema dovoljno, dok su cene i izvoz peleta ograničeni, kako ljudi ne bi prelazili na alternativne načine grejanja tokom zime. Ona je istakla da sitacija nije jednostavna jer se naša zemlja pored globalne energetske krize suočava i sa sušama i nestašicom hrane u svetu, ali da je vlada blagovremeno donosila mere kako bi bilo dovoljno novca da se uvoze energenti iz drugih zemalja.

"Vlada Srbije vodi energetsku politiku zahvaljujući novcu iz budžeta", rekla je Mihajlović za TV Prva.

Kada je u pitanju struja Mihajlović je istakla da Srbija ne proizvodi dovoljno struje za svoje potrebe i da je uvozi, kao i da će veće količine biti potrebne tokom zime.

"Uvoz struje se trenutno razlikuje od dana do dana, a zavisi upravo od hidrologije, preključe je to bilo 12 odsto, juče negde oko pet ili šest odsto i u toku leta mi se krećemo negde između četiri i po i 13 odsto. Još nismo u zimi i još uvek potrošnja nije kao tokom zime. Naša najveća potrošnja je tokom decembra i januara", navela je Mihajlović.

Na pitanje koliko će struja poskupeti, Mihajlovićeva je navela da će povećanje biti 6,5 odsto, a da će računi građana biti uvećani u proseku od 280 do 340 dinara.

Pixabay, profimedia

 

Prema rečima Mihajlović, gas u zemlji je obezbeđen što ugovorom sa Rusijom, što skladištem u Mađarskoj.

Istkla je da u srpskom delu Banatskog Dvora gasa ima za blizu 50 dana - pet miliona metara kubnih gasa može da se istače dnevno, a u ruskom delu ima zaliha gasa za 29 dana.

Najavila je da će gasni konektor ka Dimitrovgradu biti izgrađenu u septembru naredne godine, kao i da Srbija radi na alternativnim putevima da dođe do gasa preko Albanije i iz Azerbejdžana.

Kada je u pitanju palet, ministarka je kazala da je država ograničila izvoz i cene ovog energenta, kako građani zbog nestašice ne bi prelazili da se greju na struju u toku zime.

Najavila je da cena pelata neće prelaziti 320 evra po toni i da će policija i vojska pomoći "Srbija šumama" da se iseče dovoljna količina sirovog drveta za proizvodnju peleta.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Ing Zoran Vukov

09.08.2022 17:24

Da li ministarka Mihajlović zna šta je STRUJA koja treba po njenim tvrdnjama da poskupi 10%. Merna jedinica električne energije je kwh. Prema tome prodajna cena kwh mora se definisati : za jednotarifno brojilo samo sa jednim cenom u kojoj se sadrže svi porezi i dažbine, dok kod dvotarifnog brojila date su dve cene jer se utrošak kwh meri tokom dana od 24 h do 8 h ujutru (kao niža tarifa), i od 8 h do 24 h (kao viša tarifa). Ovo bi morala da zna ministarka, kao i to da je način fakturisanja nezakonit i da je dužna da se naplata električne energije, kao i grejanja uvede u zakonske okvire. Da potsetim šta je značenje izraza PRODAJNE CENE koje je izbrisano iz Zakona o zaštiti potrošača 2014 god.Član 19) PRODAJNA CENA jeste KONAČNA CENA jednog komada robe, ili date količine robe , odnosno konačna cena usluge, uključujući sve poreze i dažbine. 20) JEDINIČNA CENA robe jeste konačna cena po kilogramu, litru, metru, kvadratnom metru, kubnom metru ili drugoj mernoj jedinici koja je u redovnoj upotrebi i odgovara prirodi robe, uključujući sve poreze i dažbine.21) JEDINIČNA CENA USLUGE jeste konačna cena po KILOVAT ČASU STRUJE GASA ILI CENTALNOG GREJANJA odnosno kubnom metru vode ili drugoj mernoj jedinici pružene usluge koja je u redovnoj upotrebi i odgovara prirodi usluge, uključujući sve poreze i dažbine. Ova značenja su izbrisana iz Zakona jer se naplata obavljala decenijama nezakonito na štetu korisnika, kako se oštećeni građani u sudskom postupku ne bi pozivali na ova značenja. Nezakonito je očitana stanja deliti na zelene, plave i crvene kwh i naplaćivati kod jednotarifnog brojila sa 3 cene ( sam naziv govori da ima samo jednu cenu) a kod dvotarifnog brojila umest 6 cena (mora da ima samo dve cene), i uloga Ministarke nije da glumi da nezna da su naplate nazakonite i kod ostalih JKP gde su izmišljene stavke sa kojim se dodatno naplaćuje koliko im treba novca, već treba da prikaže stvarnu cenu kwh, a ne da tvrdi da je cena struje najmanja u Evropi i da se zato treba korigovati.

Biznis