Biznis vesti

Mihajlović: Nije tačno da se evropske zemlje vraćaju proizvodnji struje iz uglja

Komentari

Autor: Tanjug

12/07/2022

-

13:45

Mihajlović: Nije tačno da se evropske zemlje vraćaju proizvodnji struje iz uglja
Mihajlović: Nije tačno da se evropske zemlje vraćaju proizvodnji struje iz uglja - Copyright MRE/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Srbija ima za cilj da najmanje 10 odsto smanji proizvodnju struje iz termo sektora do 2030. godine, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i istakla da nije tačno da se evropske zemlje vraćaju proizvodnji struje iz uglja.

"Cilj Srbije po pitanju smanjenja proizvodnje struje iz uglja deluje ambiciozno, ali je veoma ostvariv", poručila je Mihajlović u Sarajevu na drugom forumu Energetske zajednice o pravednoj tranziciji.

Ministarka Mihajlović je naglasila da ni Srbija, ni druge zemlje u regionu, ne mogu bez investicija da naprave iskorak u enegetskoj bezbednosti.

Kaže da se dosta priča o potrebi napuštanja uglja kao izvora struje, ali da postoje i velike opstrukcije po tom pitanju, pa oni koji ništa ne bi da menjaju u energetskom sektoru pričaju kako se i druge države vraćaju termo sektoru.

"To nije tačno, druge države već 20 godina rade na energetskoj tranziciji, te se vraćaju možda jedan, dva, tri ili pet odsto. Dakle, nama su potrebne investicije, podrška i zajedništvo, regionalna saradnja kroz Enegetsku zajednicu, da bismo sledeće godine da pričamo o novim investicijama i tehnologijama koje koristimo i kvalitetu energije koju proizvodimo", rekla je Mihajlovićeva.

Naglasila je da glavno pitanje u budućnosti neće biti samo pitanje količine već isključivo kvaliteta električne i toplotne energije koju ćemo koristiti.

"Srbija je opredeljana da svoje ambiciozne ciljeve ostvari, ali to ne želi da radi sama, već zajedno sa drugim zemljama u regionu koje, takođe, imaju prilično visok procenat uglja u proizvodnji struje, od 60 do 90 odsto. Hoćemo da radimo zajedno i napravimo iskorak u zelenoj ekonomiji", poručila je ministarka Mihajlović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis