Biznis vesti

Kazahstan traži alternativu za Kaspijski cevovod: Deo nafte će izvoziti preko Azerbejdžana

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

12/08/2022

-

11:56

Kazahstan traži alternativu za Kaspijski cevovod: Deo nafte će izvoziti preko Azerbejdžana
Kazahstan traži alternativu za Kaspijski cevovod: Deo nafte će izvoziti preko Azerbejdžana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kazahstan će izvoziti deo svoje sirove nafte preko najvećeg naftovoda u Azerbejdžanu od septembra, pošto kazahstanska vlada traži alternativni put nakon što je Rusija zapretila da će zatvoriti cevovod CPC, javlja Rojters pozivajući se na tri izvora upućena u dešavanje. Kazahstanski izvoz nafte učestvuje sa više od 1,0 posto u svetskoj ponudi, ili sa otprilike 1,4 miliona barela dnevno.

Gotovo 20 godina ta zemlja transpostuje naftu Kaspijskim cevovodom (CPC) do ruske crnomorske luke Novorosijsk, koja omogućava pristup globalnom tržištu.

Ruski sud je u julu naložio da se na 30 dana zatvori CPC zbog, kako je navedeno, oštećenja izazvanih olujom, koja bi mogla da budu ekološka pretnja, što je navelo kazahstansku vladu i velike strane proizvođače da iz predostrožnosti sklope ugovore za isporuku nafte na drugim lokacijama. Nijedna od alternativa nije toliko praktična kao CPC naftovod, što povećava rizik od dalje nestabilnosti na energetskim tržištima.

Izvor direktno upućen u ovo pitanje rekao je za Rojters da je kazahstanska državna naftna kompanija Kazmunaigaz (KMG) u poodmaklim razgovorima sa trgovinskim ogrankom azerbejdžanske državne firme SOCAR da dozvoli prodaju 1,5 miliona tona kazahstanske sirove nafte godišnje preko azerbejdžanskog naftovoda kojim se nafta isporučuje u tursku sredozemnu luku DŽejhan.

profimedia

 

Protok preko azerbejjdžanskog cevovoda iznosio bi nešto više od 30.000 barela dnevno, što je neuporedivo manje od uobičajenih 1,3-1,4 miliona barela dnevno preko CPC cevovoda.

Konačni sporazum bi trebalo da bude potpisan krajem avgusta, a protok kroz naftovod Baku-Tbilisi-DŽejhan (BTC) će početi mesec dana kasnije, rekao je izvor britanske agencije.

Postoji mogućnost da 2023. godine počne protok još 3,5 miliona tona kazahstanske sirove nafte godišnje kroz drugi azerbejdžanski naftovod do gruzijske crnomorske luke Supsa, rekla su druga dva izvora.

Ukupno sa protokom preko BTC naftovoda, isporuke nafte iz Kazahstana iznosile bi nešto više od 100.000 barela dnevno, što je 8,0 posto protoka preko Kaspijskog cevovoda. Oslanjanje na Azerbejdžan bi omogućilo Kazahstanu da zaobiđe rusku teritoriju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis