Biznis vesti

Pogubne posledice manjka radnika - voće i povrće vredno više od 73 miliona dolara trune u Britaniji

Komentari

Autor: Tanjug

15/08/2022

-

17:47

Pogubne posledice manjka radnika - voće i povrće vredno više od 73 miliona dolara trune u Britaniji
Pogubne posledice manjka radnika - voće i povrće vredno više od 73 miliona dolara trune u Britaniji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sveže voće i povrće vredno desetine miliona funti ostavljeno je da trune na poljima u Ujedinjenom Kraljevstvu jer farmeri ne mogu da privuku dovoljno radnika, baš u vreme kada se kriza troškova života pogoršava.

Oko 22 miliona funti (27 miliona dolara) vredno voće i povrće propalo je u prvoj polovini 2022. godine zbog nedostatka radne snage, prema istraživanju Nacionalne unije farmera (NFU), koja broji skoro 200 uzgajivača, prenosi "Blumberg".

Budući da je anketa obuhvatila trećinu sektora hortikulture, procenjuje se da je ukupan gubitak verovatno premašio 60 miliona funti (73 miliona dolara), u vreme kada cene u prodavnicama rastu rekordnom brzinom.

"Potpuni je apsurd da se kvalitetne, hranljive namirnice rasipaju u vreme kada se porodice širom zemlje već muče da sastave kraj s krajem zbog rastućih troškova života", naveo je zamenik predsednika NFU Tom Bredšo u saopštenju.

Mada i drugim privredim sektorima nedostaje osoblje, smatra se da je taj problem mnogo veći u poljoprivrednoj industriji kojoj je teško da privuče radnike jer su poslovi sezonski i porazumevaju obično duge sate fizičkog rada za relativno nisku platu.

Bregzit je takođe zakomplikovao regrutovanje radne snage iz Evropske unije. Više hiljade svinja je zaklano na britanskim farmama od prošle godine zbog nedostatka radnika u fabrikamama za preradu mesa.

Pored deficita radnika na farmama, Velika Britanija je u julu zabeležila najjaču sušu od 1935. godine, koja je dodatno smanjila proizvodnju. Oko 40 posto učesnika u istraživanju NFU reklo je da su pretrpeli gubitak useva zbog nedostatka radne snage, a uzgajivači očekuju pad proizvodnje za još 4,4 procenta sledeće godine. Britanska proizvodnja voća i povrća procenjena je 2020. goine na oko 2,7 milijardi funti, napominje "Blumberg".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis