Biznis vesti

Nove cene goriva na pumpama - promene kod dizela, benzin kao i prošle nedelje

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Bloomberg Adria

19/08/2022

-

14:32

Nove cene goriva na pumpama - promene kod dizela, benzin kao i prošle nedelje
Nove cene goriva na pumpama - promene kod dizela, benzin kao i prošle nedelje - Copyright Tanjug/Zoran Žestić, Jadranka Ilić, Dimitrije Goll

veličina teksta

Aa Aa

Nova maksimalna cena evrodizela će od danas na pumpama biti 210,50 dinara, dok će benzin koštati 180 dinara, saopštili su iz Ministarstva trgovine. Cena dizela je do danas bila 207 dinara, a benzina 180 dinara  po litru.

Vlada Srbije je krajem jula donela odluku da cene goriva ograničava do kraja avgusta. Pored toga, na sednici je prošle nedelje donela odluku o privremenom smanjenju iznosa akciza na pojedine derivate nafte za 10 odsto. Najpre je to smanjenje iznosilo 20, a potom 15 odsto. Na jučerašnjoj sednici Vlada je produžila zabranu izvoza evrodizela za još sedam dana. U objašnjenju, Vlada je navela da će se donošenjem te mere sprečiti moguće štete po privredu i građane.

Cene goriva poslednjih mesec dana padaju, nakon što su početkom jula dostigle rekord. Tada je cena evrodizela iznosila 218 dinara, a benzina 205 dinara po litru.

Naime, cena nafte na svetskom tržištu je u utorak pala na najniži nivo u poslednjih šest meseci. Tada je cena američke WTI nafte iznosila oko 86 dolara po barelu, a cena Brenta kretala se oko 92 dolara po barelu. Cena nafte na svetskom tržištu počela je da pada početkom jula, a najveći pad doživela je u poslednjih nedelju dana. Najveći pik cena nafte imala je dve nedelje nakon početka rata u Ukrajini, kada se kretala više od 120 dolara po barelu.

Nafti cenu umanjuje smanjena potražnja zbog usporavanja svetske privrede, zatvaranje Kine zbog politike 'zero-covid', kao i strah od recesije.

U regionu najjeftinije u Crnoj Gori, najskuplje u Hrvatskoj

Bloomberg Adria uproređivala je kako se kreću cene goriva u Srbiji, regionu i u Evropi. Prema podacima sajta Global Petrol Price od 15. avgusta, najjeftiniji benzin i dizel u regionu prodaje se u Crnoj Gori, a najskuplji u Hrvatskoj. Srbija se po ceni benzina sa 1,53 evra nalazi u sredini regiona, a po ceni dizela sa 1,76 evra pri vrhu, odmah iza Hrvatske. Benzin u Crnoj Gori košta 1,35 evra, u Severnoj Makedoniji 1,44 evra, u Srbiji 1,533 evra, u Sloveniji 1,534 evra, u Bosni i Hercegovini 1,61 evro, a u Hrvatskoj 1,62 evra.

Vozači dizel u Crnoj Gori plaćaju po ceni od 1,460 evra, u Severnoj Makedoniji 1,468 evra, zatim u Sloveniji po ceni od 1,67 evra, u Bosni i Hercegovini 1,7 evra, u Srbiji 1,76, a u Hrvatskoj 1,98 evra po litru.

Na nivou Evrope, vozači Rusije, Turske, Moldavije i Ukrajine plaćaju najjeftinije gorivo, a najviše cene goriva su na pumpama Švajcarske, Norveške, Finske, Danske. Cena benzina u Turskoj iznosi 1,16 evra, a dizela 1,27 evra po litru, što znači da je u toj zemlji gorivo jeftinije nego u zemljama našeg regiona.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

U odnosu na životni standard građana, visoke cene goriva su u Grčkoj, gde benzin košta 2,04 evra, a dizel 1,8 evra, kao i u Albaniji gde se beznin plaća 1,72 evra, dok dizelu cena iznosi 1,88 evra po litru.

Za benzin se u Švajcarskoj daje 2,25 evra, u Danaskoj 2,09 evra, u Italiji 1,81 evro, u Austriji 1,76 evra, u Nemačkoj 1,71 evro. Dizel je najskuplji u Švajcarskoj gde vozači plaćaju 2,43 evra, a zatim u Švedskoj gde košta 2,28 evra po litru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis