Biznis vesti

Nove cene goriva na pumpama - jeftiniji i benzin i dizel

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/08/2022

-

12:26

Nove cene goriva na pumpama - jeftiniji i benzin i dizel
Nove cene goriva na pumpama - jeftiniji i benzin i dizel - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Na pupama u Srbiji od danas će pojeftiiti obe vrste goriva. Evro dizel će biti 207 dinara, a Evro premijum 180 dinara za litar, saopštilo je Ministarstvo trgovine.

Podsetimo, benzin BMB 95 i evrdizel su prošle nedelje pojeftinili za šest dinara po litru i do danas je BMB 95 koštao 184 dinara, a evrodizel 209 dinara. To je, otkako su ograničene cene goriva u prvoj polovini februara, bilo najveće istovremeno pojeftinjenje benzina i dizela. Pre tri nedelje benzin je pojedinačno zabeležio najveće sniženje cene od sedam dinara, sa 199 na 192 dinara za litar.

Vlada je prvi put 10. februara ove godine ograničila maloprodajnu cenu benzina na 171 dinar i dizela na 179 dinara.

U skladu sa Uredbom o ograničenju visine cena derivata nafte, svakog petka do 15 časova se utvrduje i objavljuje najviša maloprodajna cena za narednih sedam dana.

Inače, cene nafte su skočile juče nakon što je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) povećala svoju prognozu rasta globalne potražnje do kraja ove godine. Evropska nafta Brent porasla je za 2,68 posto ma 100 dolara po barelu na trgovanju do 18,45 časova po našem vremenu, a američka WTI nafta je ojačala za 3,15 procenata na 94,83 dolara za barel, prema podacima sa portala oilprice.com, koji prati promene cena u realnom vremenu.

IEA je u kvartalnom izveštaju o tržištu nafte, objavljenom danas, podigla svoju procenu tražnje za naftom za 380.000 barela dnevno na 2,1 milion barela dnevno u preostalom delu ove godine.

Rekordne evropske cene prirodnog gasa i visoke temperatura podstakle su „značajan" prelazak sa gasa na naftu u proizvodnji električne energije, posebno u Evropi i na Bliskom istoku, što će podići potrošnju tog energenta do kraja 2022, navela je IEA u izveštaju.

Agencija sa sedištem u Parizu je takođe procenila da će opredeljenost EU da smanji potrošnju gasa u zemljama članicama za 15 odsto od avgusta 2022. do marta 2023. podići potražnju za naftom na kontinentu za otprilike 300.000 barela dnevno u narednih šest kvartala.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis