Biznis vesti

Ministarstvo trgovine za Euronews Srbija: Planiramo da produžimo Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte

Komentari

Autor: Zlatica Radović

06/04/2022

-

13:42

Ministarstvo trgovine za Euronews Srbija: Planiramo da produžimo Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte
Ministarstvo trgovine za Euronews Srbija: Planiramo da produžimo Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte - Copyright E-Stock/Dušan Milenković, Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

U proceduri su izmene i dopune Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte i ona bi trebalo da bude produžena na sledećoj sednici Vlade Srbije", izjavio je za Euronews Srbija Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine. To znači da će i u narednih mesec dana, cene goriva na pumpama biti kontrolisane, odnosno da će ih utvrđivati država.

Vlada Srbije je 10. februara prvi put donela Uredbu kojom se uspostavljaju nove cene goriva na benzinskim pumpama širom Srbije, a potom je ona 10. marta produžena na još mesec dana i oročena do 11. aprila.

Kako je precizirano Vladinom uredbom prosečne veleprodajne cene derivata evro dizel i evro premijum BMB 95 obračunava Ministarstvo rudarstva i energetike svakog petka i da najkasnije do 13 časova ga dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija koje utvrđuje najviše maloprodajne cene.

Oni imaju obavezu da svakog petka na zvaničnoj internet stranici najkasnije do 15 časova objave cene koje će vozači plaćati na pumpama. Benzinske pumpe, kako je predviđeno uredbom, dužne su da maloprodajne cene goriva evro dizel i evro premijum BMB 95, koje ne smeju da budu više od najviših maloprodajnih cena utvrđenih od strane Ministarstva trgovine, primene odmah po objavljivanju na zvaničnoj internet stranici Ministarstva trgovine.

Prošlog petka i evro dizel i benzin su pojeftinili za oko jedan dinar, tako da je maksimalna cena po kojoj na pumpama mogu da prodaju evrodizel 197, a BMB 95  je175 dinara. Na pojedinim benzinskim stanicama gorivo se ovih dana moglo kupiti i za do tri dinara jeftinije po litru u odnosu na cenu koju je propisala država.

MRE: Situacija na svetskom tržištu se ne smiruje

U Ministarstvu energetike i rudarstva (MRE) za Euronews Srbija kažu da će Vlada Srbije će i u narednom periodu u skladu sa dešavanjima i trendovima na svetskom tržištu činiti sve kako bi zaštitila domaćeg potrošača i obezbedila dovoljne količine derivata za nesmetano funkcionisanje privrede i stanovništva.

"Uredba o ograničenju maksimalne maloprodajne cene derivata doneta je u cilju zaštite domaćih potrošača usled velikih poremećaja na globalnom tržištu cena sirove nafte i derivata. Ovakve Uredbe su sa istim ciljem donele i neke države u regionu, poput Mađarske, Crne Gore i Hrvatske. Trenutna situacija na svetskom tržištu se ne smiruje, već se dodatno komplikuje zbog situacije u Ukrajini i poremećajima u snabdevanju. Iz tog razloga svakodnevno se prati dnevno trgovanje derivatima i sirovom naftom, kao i takozvani fjučersi za trgovanje u budućnosti", navode u MRE za Euronews Srbija.

Oni podsećaju da je, smanjena akciza na derivate u iznosu od 20 odsto, a ograničena je i maksimalna maloprodajna cena, kako bi se omogućilo nesmetano snabdevanje derivatima tržišta Srbije. Napominju i da su u cilju stabilnog snabdevanja tržišta derivatima obezbeđene i dodatne količine derivata u rezervama koje omogućuju snabdevanje tržišta Srbije u periodu od oko dva meseca.

Savić: Važno da je snabdevenost tržišta uredna

LJubinko Savić iz Udruženja za enregetiku Privredne komore Srbije kaže za Euronews Srbija da situacija nije baš onakva kakvu bi uvoznici i trgovci derivatima želeli, ali napominje da su svesni da je trenutak takav da svi moraju da naprave ustupke.

"Trgovcima derivatima ne odgovara limitiranje cena, ali u poslednje vreme je vrednost sirove nafte padala i nije onako visoka kao pre 15 dana, tako da je to sada izbalansirano i može da se posluje normalno i da se podnese taj teret", smatra Savić.

Tržište nafte od jutros je u blagom padu, a vrednost barela na londonskom tržištu je 106 dolara, što predstavlja pad za 1,4 odsto u odnosu na juče, dok je na američkom tržištu barel 102 dolara. Pre mesec dana, cena je dostizala i do 130 dolara.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Savić ističe da je najvažnije da je snabdevenost tržišta uredna i da se našao neki modus funkcionisanja u ovom trenutnku.

"Limitirane su samo cene ta dva derivata, evro dizela i BMB 95, koje najviše koriste i industrija i poljoprivreda, ali delom i građani. Ostali koji su na slobodnom režimu nisu rerguilisani cenama i trgovci derrivatima, odnosno benzinske pumpe kreiraju ih onako kako tržište to diktira, u odnosu na ponudu i potražnju. Svi u Evropi su pribegli limitiranju cena energenata da bi zadržali inflatorni tok što je moguće nižim", objašnjava Savić. 

Autogas na istorijskom maksimumu

Autogas nije obuhvaćen uredbom, a cena ovog goriva je na pojedinim pumpama u Beogradu dostigla novi rekord od 103 dinara za litar. Ta vrednost je veća i od maksimalne cene od 102 dinara koju je tečni naftni gas (TNG) zabeležio u decembru prošle godine. Cena autogasa je u poslednjeg meseca prošle godine, usled energetske krize, prvi put probila nivo od 100 dinara, da bi se još istog meseca vratila na oko 98 dinara.

Cena je zatim nešto oslabila i autogas se na većini pumpi u Beogradu prodavao po ceni od oko 92 dinara. Od početka ove godine cena autogasa nastavila je polako da raste, da bi u poslednjim danima marta ponovo dostigla 102 dinara.

Poskupljenje TNG je, prema rečima predsednika Udruženja za TNG Ivana Brajovića, posledica kombinovanog delovanja više faktora, a pre svega poskupljenja prirodnog gasa i nafte, kao i ukrajinske krize.

profimedia

 

 

"Ovaj gas nastaje kao proizvod prerade prirodnog gasa, gasnog kondenzata i sirove nafte, pa zato njegova cena korespondira sa cenama prirodnog gasa i sirove nafte, a koriguje se prema uslovima na lokalnim tržištima. Ukrajinska kriza dovela je do poskupljenja prirodnog gasa i sirove nafte do rekordnih nivoa, pa je i cena TNG-a, koji nastaje njihovom preradom, oborila sve rekorde", rekao je prošle sedmice Brajović za Tanjug.

Cena autogasa je uvek bila skoro duplo manja u odnosu na cenu benzina BMB 95, koji se sada prodaje za 175 dinara po litru. Na primer, krajem maja 2020. godine, kada je bilo poremećeno tržište naftnih derivata zbog pandemije i zatvaranja, litar benzina BMB 95 koštao je oko 123 dinara, a TNG-a 66 dinara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis