Biznis vesti

Vlada Srbije donosi novu odluku o cenama energenata - koliko ćemo od ponedeljka plaćati gorivo

Komentari

Autor: Zlatica Radović

10/03/2022

-

11:59

Vlada Srbije donosi novu odluku o cenama energenata - koliko ćemo od ponedeljka plaćati gorivo
Vlada Srbije donosi novu odluku o cenama energenata - koliko ćemo od ponedeljka plaćati gorivo - Copyright E-Stock/Konstantin Bajčetić, Tanjug/Strahinja Aćimović,Dimitrije Goll, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Cena goriva u Srbiji će od sledeće nedelje biti "odmrznuta", ali će je država ipak regulisati. Prema najavama nadležnih, naftaši će dobiti smanjenje akciza za 20 odsto, što su i tražili, a država će ograničiti maržu na šest dinara po litru. Time će država ipak pokušati da zaštiti potrošače od naglog skoka cene goriva, koje bi od sledećeg ponedeljka moglo da poskupi za nekoliko dinara. Za razliku od ostalih vozača, poljoprivrednici će na garantovanu cenu  evrodizela od 179 dinara moći da računaju i narednih mesec i po dana.

Odluka kojom se osigurava snabdevenost gorivom bez većeg skoka cene je pripremljena i trebalo bi da bude danas usvojena na sednici Vlade Srbije. Kako je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, država je spremna da se odrekne 20 odsto akcize i da ukine carinu na uvoz sirove nafte iz trećih država, dok će trgovcima ograničiti maržu.

Trenutno je akciza oko 60 dinara što znači da bi pumpadžije trebalo da plaćaju 12 dinara manje po litru, a s druge strane neće smeti da uzmu više od šest dinara kada formiraju prodajnu cenu.

Trenutno je, na osnovu Uredba Vlade Srbije koja je na snazi do 14. marta, cena evrodizela fiksirana na 179 dinara, a bezolovnog motornog benzina na 171 dinar po litru. 

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je juče da je država donela meru koja je u skladu s postojećim zakonom, s namerom ublažavanja velikog porasta cena na benzinskim pumpama.

"Smanjenim akcizama budžet će imati smanjen prihod, ali javne finansije mogu da izdrže taj trošak. Gubitak samo na akcizama je 3,6 milijardi dinara mesečno, što je ogroman novac, odnosno oko 30 miliona evra koje država peuzima na sebe, kao što smo preuzeli najveći teret krize kada je pandemija kovida 19 u pitanju i sve ostale krize koje su nas zadesile. Opet pokazujemo snagu svojih javnih finansija i brigu za građane", naglasio je Mali.

Nikolić: Država preuzima trošak na sebe

Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta smatra da je odluka Vlade Srbije svakako dobra i da time država kratkoročno rešava problem uz velike troškove koje preuzima na sebe.

"Sve je kolebljivo i niko ne može da predvidi kako će se kretati cena nafte, ali će ove mere doprineti da građani ne osete te velike oscilacije. U suštini se maloprodajna cena na pumpama neće bitno menjati. Država se odrekla dela akcize, što je i bio zahtev naftnih kompanija, a time su i građani na dobitku, jer cena neće naglo skočiti", objašnjava Nikolić.

On ističe da nema razloga za zabrinutost pod uslovom da cene na globalnom nivou ne skaču i napominje da se situacija sa cenama energenata već danas polako stabilizuje, bar privremeno.

"Zemlje evrozone su najavile da će nadoknaditi građanima razliku u ceni i to je očigledno delovalo umirujuće bar kada je u pitanju tražnja. Imali smo i moguće povoljne vesti za prihvatanje jednog dela zahteva između Rusije i Ukrajine, a objavljeno je i da je Moldavija odustaje od ambicije da psotane članica NATo. Sve to na globalnom nivou utiče na cene", kaže ekonomista Nikolić.

Atanacković: Cena se neće bitno menjati

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije i predstavnik naftnih kompanija Nebojša Atanacković kaže da je rešenje koje je izneo predsednik Vučić rezultat pregovora sa predstavnicima velikih pumpi. 

"Očigledan je napor države da odricanjem od petine akcize cena goriva u narednom periodu ostane slična sadašnjoj i da se oscilacije u skoku cena što više obuzdaju. Činjenica je da nabavne cene goriva svakodnevno rastu i da je ono u nabavci pre mesec bilo za oko 20 dinara jeftinije. Danas svako ko želi da kupi gorivo plaća ga 193 dinara, a mora da proda  za ograničenih 179 dinara", kaže Atanacković.

Ćulibrk: Država ne treba da kontroliše cene

Urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk smatra da država nije ni trebalo da se meša u kontrolu cena.

"Ministarka je najavila da će cene goriva ostati stabilne, a pri tome vlasnici benzinskih pumpi sada plaćaju gorivo  desetak, a sada možda već i 15 dinara više nego što mogu da ga naplate. To niko ne bi radio ni da ima svoju prodavnicu, da kupuje skuplje nego što prodaje", rekao je Ćulibrk za Euronews Srbija.

profimedia

 

On je naveo da je inflacija već "pojela" značajan deo povišica plata i penzija, koje su dobile pojedine kategorije građana i da tek će ta razlika biti još veća nakon odmrzavanja svih cena koje država trenutno kontroliše. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis