Biznis vesti

Tržište naftnih derivata i dalje osetljivo - koliko dugo možemo da računamo na ograničene cene goriva na pumpama?

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Z. R.

06/04/2022

-

18:59

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije namerava da na sednici produži Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte, a to znači da će i u narednih mesec dana, cene goriva na pumpama biti kontrolisane, odnosno da će ih utvrđivati država. U Ministarstvu energetike i rudarstva podsećaju da je, smanjena akciza na derivate u iznosu od 20 odsto, a ograničena je i maksimalna maloprodajna cena, kako bi se omogućilo nesmetano snabdevanje tržišta Srbije derivatima.

Vlada Srbije je 10. februara prvi put donela Uredbu kojom se uspostavljaju nove cene goriva na benzinskim pumpama širom Srbije, a potom je ona 10. marta produžena na još mesec dana i oročena do 11. aprila. Ovo će biti treći mesec kako država ograničava cene goriva na pumpama u Srbiji. U Vladi Srbije i naftnim kompanijama različito vide ovu situaciju - dok nadležni smatraju da kontrola cena ima pozitivan efekat i za potrošače i za uvoznike, naftaši ukazuju da je na duži rok ova situacija neodrživa.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović za Euronews Srbija kaže da države pokušavaju da nađu dugoročno rešenje za krizu sa energentima koja bi mogla potrajati i da je potrebno da se i u Srbiji cene što pre prepuste tržištu. On je napomenuo da su akcize smanjene za 20 dosto i da nije bilo većih poremećaja u snabdevanju, ali da je pitanje koliko još može država kontroliše cene.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Uredba o ograničenju cena je mera koja veoma brzo ostvaruje snažne efekete na tržište i na cene derivata nafte i svodi ih na nivo koji Vlada odredi, ali to ne može dugoročno da bude održivo. Nemoguće je administriranjem cena postići takav efekat da se očuva i sigurnost snabdevanja tržišta. Niko bolje ne reguliše tržište od ponude i potražnje. U protekla dva meseca dolazili smo u situaciju da se gorivo prodaje po nižim cenama nego što je nabavljeno. To je prosto dugoročno neodrživo", smatra Mićović.

Sekretar Udruženja naftnih kompanija je rekao i da sve države preispituju politiku akciznog oporezivanja.

"Nekada su akcize bile značajni prihodi budžeta većine zemalja, ali je tada gorivo bilo 1 i 1, 5 evro, a sa današnjim cenama sirove nafte tako velika državna zahvatanja diže cene goriva toliko visoko da onda remeti komletnu ekonomiju i utiče na cene svih proizvoda", istakao je Mićović.

On je dodao da cena sirove nafte određuje koliko će gorivo koštati i da to mora da se usaglasi, a da su prema trenutnoj ceni sirove nafte i ovim uslovima poslovanja realne cene od 2 do 2, 5 evra.

"Država se odrekla značajnih 12 dinara akcize i to je značajan deo, jer da nije toga, mi bismo imali te visoke cene i bez obzira na administriranje države", rekao je Mićović.

Euronews

Kandić: I naftne kompanije imaju korist u odeđenoj meri od Uredbe

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine Uroš Kandić kaže za Euronews Srbija da produženje Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte za potrošače znači stabilnost i kontinuitet snabdevanja i dosta pristojne cene u odnosu na ostale evropske zemlje i dobar deo zemalja regiona. Ova Uredba, kako je rekao, i naftnim kompanijama ostavlja mogućnost da posluju u određenoj meri pozitivno i da ne snose gubitke.

"Od prošlog petka je cena evro dizela ograničena na 197 dinara, a dva od četiri ritejlera drže cenu po litru na 193 dinara. Dakle, na osnovu kalkulacije Vlade Srbije, i naftne kompanije imaju u određenoj meri koristi od ove Uredbe i nije baš onako kako se predstavlja", rekao je Kandić.

Na pitanje da li bi država mogla da prestane da tretira derivate kao akciznu robu, Kandić je odgovorio da je prerano govoriti o tome u trenutku nestabilne situacije na tržištu.

"Cene nafte na svetskim berzama su fluktuirajuće, situacija je nestabilna, cene se menjaju iz dana u dan, nekada i na sat i krajnje je nezahvalno u ovom trenutku davati prognoze. Mi sad donosimo Uredbu koja će trajati do 30. aprila, a kasnije ćemo razmatrati kako ćemo tretirati ovaj energetski problem koji postoji svugde u svetu i kriza je koju nismo mogli predvideti. Uzimajući u obzir okolnosti donosimo Uredbu, a nakon toga ćemo videti šta je najbolje i za naftne kompanije i za potrošače u Srbiji", rekao je Kandić.

Očekuje se rasplet situacije sa JANAF

Kada je u pitanju najava Jadranskog naftovoda JANAF da će od 15. maja biti zaustavljen transport sirove nafte za Naftnu industriju Srbije, kako je i predviđeno sankcijama Evropske unije prema ruskim kompanijama, državni sekretar kaže da će država pronaći rešenje, ali da je rano govoriti o tome.

"Nećemo unapred i ishitreno donositi odluke i davati bombastične izjave. Tražićemo alternative, ali naši potrošači sigurno neće ostati bez goriva, tu nema nikakve dileme", rekao je Kandić.

I Tomislav Mičović očekuje da će biti pronađeno rešenje i  napominje da je srpsko tržište kolateralna šteta u ovoj situaciji.

"Oni su hteli da naprave problem za 12  ruskih kompanija, a napravili su nama. Hoću da verujem da je to nesrećan splet okolnosti i ubeđen sam da će biti pronađeno rešenje. Naftna industrija Srbije snabdeva naše tržište sa oko 75 odsto ukupne potrošnje goriva i alternative niti ima u okruženju, niti je logistika takva da možemo da ga uvezemo", rekao je Mićović.

Komentari (0)

Biznis