Biznis vesti

Novi sistem kontrole: Kamere mere brzinu na auto-putu i "snimaju" ko nije vezan ili telefonira u automobilu

Komentari

Autor: Tanjug / Euronews Srbija

23/08/2022

-

14:54

Novi sistem kontrole: Kamere mere brzinu na auto-putu i "snimaju" ko nije vezan ili telefonira u automobilu
Novi sistem kontrole: Kamere mere brzinu na auto-putu i "snimaju" ko nije vezan ili telefonira u automobilu - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Na auto-putevima u Srbiji uveden je novi sistem kontrole brzine vozila, tako što su na više od 50 punktova, na svim auto-putevima, postavljene kamere visoke rezolucije koje izračunavaju prosečnu brzinu vozila između dve tačke. Merenje prosečne brzine nije novina na našim putevima, ali se do sada merilo vreme za koje je vozilo prošlo taj put između naplatnih stanica, dok se sada meri brzina duž celog auto-puta na više mesta.

Major Uprave saobraćajne policije Vladimir Vida je izjavio da je u četvrtak u periodu od samo šest sati otkriven čak 71 prekršaj vezan za prekoračenje brzine, dva za nevezivanje pojaseva i jedan za upotrebu mobilnog telefona na auto-putu. Kako je naveo, to su uglavnom prekršaji koji su detektovani kod vozila iz inostranstva, čiji vozači odmah plaćaju prekršaj, dok će vozači sa domaćim registarskim tablicama naknadno dobiti poziv da se izjasne ko je upravljao vozilom kada je prekršaj načinjen.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Sada se koriste portali duž auto-puta sa kamerama visoke rezolucije i ta rastojanja na kojima se računa prosečna brzina su znatno manja. U prethodnom periodu vozači su smanjivali prosečnu brzinu stajanjem na benzinskim stanicama i odmorištima, a sada to neće moći, jer su rastojanja sada znatno manja, ponegde i 10 kilometara, pa nije moguće na taj način smanjiti brzinu", rekao je Vida za Tanjug.

On je istakao da se ne radi samo o prekoračenjima brzine, već da bi uvođenje novog sistema kontrole trebalo da doprinese da građani shvate da je potrebno poštovati propise zbog saobraćajnih nezgoda i posledica koje su na auto-putevima često tragične.

Na auto-putu od Beograda do Niša kamere će snimati na 12 lokacija, i to kod Vrčina, Malog Požarevca, Umčara, Vodnja, Smedereva, Velike Plane, Markovca, Batočine, Jagodine, Paraćina, Pojata, Aleksinca, kao i na izlazima Niš jug i Niš sever. Na pravcu od Beograda do Preljine kamere se nalaze kod Uba, Lajkovca, Ljiga, Takova i Preljine, a od Beograda do Šida montirane su kod Pećinaca, Rume, Sremske Mitrovice, Kuzmina, Morovića i Adaševaca. Na auto-putu od prestonice do Subotice snimaće se kod Inđije, Beške, Kovilja, Novog Sada, Zmajeva, Vrbasa, Bačke Topole i Žednika.

Vujanić: Kamere će doprineti većoj bezbednosti saobraćaja

Profesor Saobraćajnog fakulteta u penziji Milan Vujanić kaže za Euronews Srbija da će postavljanje kamera doprineti da auto-putevi budu bezbedniji i da se na njima više poštuju pravila.

"Ljudi će biti pažljivi, jer kada prvi put budu kažnjeni, više im neće pasti na pamet da jurcaju, a s druge strane će i drugima pričati šta im se dogodilo i čim se proširi vest da se taj prekršaj sada kažnjava i kako to funkcioniše, biće manje prekršaja. Svakako će ovaj novi sistem merenja brzine uticati na ljude da malo više obrate pažnju na to da li su prekoračili brzinu", rekao je Vujanić.

On je objasnio da će kamere prvo snimiti tačno vreme kada je neko vozilo prošlo pored jedne kontrolne tačke, a posle i pored svake naredne, a softver će automatski podeliti rastojanje u kilometrima sa vremenom koje mu je bilo potrebno u sekundama. Na taj način će se dobiti prosečna brzina kojom se automobil kretao između dve zone snimanja.

"Sistem funkcioniše tako što operater pregleda foto dokumentaciju, uoči da vozač nije vezan, automatski mu se piše kazna koja mu se šalje. Meriće se takozvana sektorska brzina, na tim sitnim deonicama, a time će se sprečiti da neko vozi 280 kilometara na čas, pa posle da sedne pred izlazak sa auto-puta i da na pumpi popije kafu. Sada je to urađeno tako da je podeljeno iz delova i smanjena je mogućnost za to", naveo je Vujanić.

Kakve su kazne?

Kada je reč o sankcionisanju prekršaja prekoračenja brzine, ono se odvija u dva smera. Kada je reč o stranim državljanima, oni se sankcionišu u skladu Zakonom o prekršajima u hitnom postupku, kako odlaskom u inostranstvo ne bi izbegli odgovornost za učinjeni prekršaj, a nadležnost za postupanje ima organizaciona jedinica policije na čijoj teritoriji je učinjen prekršaj. 

"Ukoliko se radi o prekršajima za koje je predviđena novčana kazna u fiksnom iznosu, stranim državljanima se uručuju prekršajni nalozi i novčanu kaznu mogu da uplate na licu mesta, uključujući elektronsku naplatu korišćenjem POS terminala za plaćanje platnim karticama. Ukoliko se radi o težim prekršajima za koje Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima propisuje novčane kazne u određenom rasponu, kao i izricanje zaštitne mere zabrane upravljanja motornim vozilom, strani državljani se privode u mesno nadležni prekršajni sud, koji u skraćenom postupku izriče sankciju učiniocu prekršaja", kažu za Euronews Srbija u MUP.

Oni navode da se, za prekršaje koje učine naši državljani, u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, vlasniku vozila kojim je učinjen prekršaj dostavlja poziv da u roku od osam dana da potpune i tačne podatke o identitetu lica koje je učinilo prekršaj.

"Ukoliko vozilom u trenutku činjenja prekršaja nije upravljao vlasnik, vlasnik vozila dužan je da dostavi pisanu izjavu overenu od strane nadležnog organa na osnovu koje se na nesporan način može utvrditi koje lice je upravljalo vozilom u vreme činjenja prekršaja. Kao i u slučaju prekršaja koje učine strani državljani, za sankcionisanje prekršaja odgovorna je teritorijalno nadležna organizaciona jedinica policije", navode u MUP.

Tanjug/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

 

Za prekršaje prekoračenja brzine propisane su novčane kazne u fiksnom iznosu od 3.000, 5.000 i 10.000 dinara, kao i novčane kazne u rasponu od 10.000 do 20.000 dinara, od 20.000 do 40.000 dinara i od 100.000 do 120.000 dinara. Za veća prekoračenja brzine, propisano je i izricanje kaznenih poena (od 3 do 14), kao i zaštitne mere zabrane upravljanja motornim vozilom (od 30 dana do 8 meseci).

U Ministarstvu unutrašnjih psolova ističu da kretanje brzinom koja je za više od 100 km/h veća od dozvoljene predstavlja prekršaj nasilničke vožnje i da je za taj prekršaj Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana kazna zatvora od 30 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu u trajanju od 240 do 360 sati. Pored toga, učiniocu ovog prekršaja izriče se i novčana  kazna u iznosu od 120.000 do 140.000 dinara, 15 kaznenih poena i zabrana upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje 9 meseci.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis