Region

U Hrvatskoj danas otvaranje Pelješkog mosta, projekat vredan više od 420 miliona evra

Komentari

Autor: Tanjug

26/07/2022

-

09:04

U Hrvatskoj danas otvaranje Pelješkog mosta, projekat vredan više od 420 miliona evra
U Hrvatskoj danas otvaranje Pelješkog mosta, projekat vredan više od 420 miliona evra - Copyright Tanjug/HINA/ DAMIR SENCAR/ bs

veličina teksta

Aa Aa

U Hrvatskoj će danas za saobraćaj biti otvoren Pelješki most, najveći infrastrukturni projekt u zemlji, čiju izgradnju je sa gotovo 80 odsto finansirala Evropska unija iz svojih fondova.

Most je deo projekta "putne povezanosti sa južnom Dalmacijom" i predstavlja najvažniji geostrateški projekat od nacionalnog interesa, jer njegovom izgradnjom je uspostavljen teritorijalni kontinuitet hrvatske teritorije.

Ukupna vrednost projekta procenjivana je na 420,3 miliona evra i uključuje izgradnju mosta, pristupnih puteva i obilaznice kod Stona. Rok izgradnje bio je pet godina za sve faze, a Evropska unija je učestvovala sa 330 miliona evra ili 78,5 posto vrednosti projekta.

Tanjug/HINA/ DAMIR SENCAR/ bs

 

Most je integralne hibridne konstrukcije sa 13 raspona, od kojih je pet glavnih (centralnih) raspona dužine 285 metara, šest centralno postavljenih armiranobetonskih pilona visine 33 metra, kao i dve trake zajedno sa zaustavnom trakom koja će služiti za održavanja mosta.

Most je dug 2400 metara, a plovidbeni profil ispod mosta usuglašen s ekspertskom grupom BiH - 200 puta 55 metara. Most je gradila kineska državna firma China Road and Bridge Corporation, preneli su hrvatski mediji.

Rimac Nevera će biti prvi automobil koji će preći novi most, a što je planirano u završnici ceremonije. Za upravljačem će biti glavni inžinjer Nevere Matija Renić, a Nevera koja će preći Pelješki most prvi je proizvodni primerak električnog hiperautomobila Rimac Automobila iz Hrvatske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa