Oko sveta

"Dijamantski most" samo za hrabre turiste: Staklena staza od 240 metara spaja litice kanjona

Komentari

Autor: AP, Euronews

17/07/2022

-

17:44

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

Usred divlje prirode, okružena visokim liticama i vodopadima, otvara se nova turistička atrakcija u Gruziji.

Stakleni most dug 240 metara sa oblikom dijamanta u centru otvoren je 14. juna u južnom regionu države, a preko njega prvi posetioci oprezno koračaju gledajući u kanjon Dašbaš ispod svojih nogu. Prozirna staza pruža neobičan pogled na bujno zeleno drveće ispod.

Putnička blogerka Inbar Adan posetila je mnoge zadivljujuće lokacije, ali, kako sa Assosiated Press ističe, ovo je bilo to jedno od najneverovatnijih mesta koje je ikada videla.

"Kao bloger dosta putujem, a deluje mi da će dijamantski most postati izuzetno popularan na Instagramu", ističe ona.

Karte za prelazak mosta trenutno koštaju 29 gruzijskih lari, tačnije oko 10 evra.

Zavisnici adrenalina mogu da isprobaju "zipline biciklu", koja prolazi duž mosta. 

"Neverovatno je i ludo u isto vreme, osećate sigurnosne kaiševe, stabilno je, nećete pasti", rekao je jedan posetilaca Gal Gvaral nakon nonšalantne vožnje biciklom dok je visio na nekih 280 metara iznad kanjona.

Vlasti su želele da privuku turiste željne uzbuđenja koji uživaju u avanturama u divljini, a istovremeno da promovišu prirodno okruženje.

Gruzijsko-izraelska investiciona grupe Kass potrošila je tri godine i oko 37 miliona evra na izgradnju mosta.

Turistički centar u kanjonu Dašbaš (Dashbash) ima za cilj da se uključi u rastuće tržište ljudi koji traže destinacije u divljini.

"Ovaj projekat je najbolji primer kako smo uspeli da očuvamo autentičnost prirode i istovremeno nudimo posetiocima drugačije i ekstremno eko-turističko područje i naravno veoma je bezbedno“, kaže Ekaterina Tordia, izvršna direktorka Kass Group Georgia. 

Vlasnici tvrde da je most najduža i najviša viseća građevina na svetu.

Kompleks takođe uključuje staze do kanjona i njegovih vodopada, panoramski pogled, džinovsku ljuljašku, kao i vikendice i hotel.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja